Stiri

Interesele petroliere ale statelor din Golf ar putea sabota COP28 din Dubai

3
min
16/11/2023

Emiratele Arabe Unite l-au numit pe Sultan Al Jaber, liderul companiei petroliere de stat ADNOC, ca președinte al COP, atrăgând proteste din partea activiştilor de mediu.

Statele bogate în petrol din Golf s-au poziționat atât în calitate de campioni ai inovației climatice, cât și de gardieni ai intereselor combustibililor fosili, ceea ce ar putea deraia deciziile de salvare a planetei la conferinţa climatică COP28 de la Dubai, avertizează experții, potrivit AFP, citat de France24.

Unul dintre „defectele inerente ale sistemului COP” este faptul că interesele naționale – în special cele ale țării-gazdă – influențează inevitabil rezultatul, a spus Ahmed El Droubi, manager de campanii internaționale la Climate Action Network.

Într-adevăr, Emiratele Arabe Unite l-au numit pe Sultan Al Jaber, liderul companiei petroliere de stat ADNOC, ca președinte al COP, atrăgând proteste din partea activiştilor de mediu.

Jaber, care este şi reprezentantul Emiratelor Arabe Unite pentru climă și co-fondator al companiei de stat de energie regenerabilă Masdar, nu este singurul veteran al industriei petroliere care se află în prima linie a luptei pentru climă.

Delegația Uniunii Europene la COP28 este condusă de Wopke Hoekstra, fostul ministru olandez de externe, care a fost şi angajat al companiei Shell. Numirea lui a fost, de asemenea, controversată.

Foto: Freepik