Țările sunt îndemnate să reducă producția de plastic și să abordeze întregul ciclu de viață al acestuia, conform ministrului norvegian Anne Beathe Tvinnereim, înaintea discuțiilor-cheie de la ONU din zilele următoare.
Lumea riscă să devină „incapabilă să facă față” volumului tot mai mare de deșeuri din plastic în următorul deceniu, dacă nu se iau măsuri pentru reducerea producției, a avertizat copreședintele unei coaliții de țări-cheie înaintea discuțiilor decisive despre combaterea poluării globale cu plastic, potrivit The Guardian.
Înaintea ultimei runde critice de negocieri ONU, care are loc la Busan, Coreea de Sud, pentru primul tratat global privind deșeurile din plastic, Tvinnereim a remarcat existența unor tensiuni între țările producătoare de plastic și celelalte.
Ministrul reprezintă o coaliție formată din peste 60 de națiuni cu „ambiții ridicate”, condusă de Rwanda și Norvegia, care propune abordarea poluării cu plastic pe întregul ciclu de viață al acestuia. Aceasta implică reducerea semnificativă a producției. Deși este posibil ca un „tratat perfect” să nu fie realizabil din cauza opoziției, în special din partea țărilor producătoare de petrol, Tvinnereim speră că se poate ajunge la un acord ce poate fi îmbunătățit ulterior.
„Nu vom ajunge la un tratat perfect. Dar trebuie să facem progrese. Și cred că o vom face. Aleg să fiu încrezătoare. Cu sprijinul țărilor din coaliția cu ambiții mari, vom demonstra că există un grup semnificativ de națiuni care își respectă angajamentele. Lumea are nevoie urgentă de leadership și de vești bune.”, a declarat Tvinnereim.
Cantitățile de plastic se vor tripla
Studiile recente au descoperit microplastice în diverse locuri, inclusiv în fiecare mostră de placentă analizată, în arterele umane – unde acestea sunt asociate cu atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale – și chiar în testicule și spermă, semnalând riscurile omniprezente ale materialelor plastice pentru sănătatea umană. Criza plasticului este recunoscută ca o amenințare gravă pentru sănătatea umană, biodiversitate și climă.
Conform proiecțiilor, utilizarea plasticului la nivel global ar putea să se tripleze până în 2060, cu cele mai mari creșteri în Africa subsahariană și Asia. De asemenea, se estimează că volumul de deșeuri din plastic va urma aceeași tendință, cu jumătate din acestea ajungând la gropile de gunoi, în timp ce mai puțin de o cincime vor fi reciclate.
Un acord global pentru „eliminarea treptată” a anumitor produse din plastic de unică folosință și interzicerea substanțelor chimice periculoase din plastic – inclusiv cele care intră în contact cu alimentele sau sunt utilizate în jucării – a fost descris de Tvinnereim drept o „soluție evidentă”. Numeroase țări au implementat deja interdicții unilaterale pentru produsele din plastic de unică folosință.