...
-+=
Știri

Smart City

Lifestyle

#greenTALKS

Soluții

CSR

Articole salvate

Stiri

Smart City

Lifestyle

#GREENTALKS

Solutii

CSR

Salveaza Articolul

3 minute de citit

Strategia României pentru reducerea poluării aerului: obligații și măsuri până în 2030

Scris de: News Green | 4 aprilie 2025, 09:20

Reducerea poluării aerului
Sursa: ANPM

România trebuie să reducă la jumătate valorile poluanților din aer până la 1 ianuarie 2030, conform unei directive a Parlamentului European și a Consiliului European din 23 octombrie 2024 privind calitatea aerului.

Președintele Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM), Laurențiu Alexandru Păștinaru, a declarat că documentul trebuie transpus în legislația națională până la 11 decembrie 2026, iar Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor ar putea prezenta o primă formă a legii în acest an. Directiva (UE) 2024/2881, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, a intrat în vigoare la 10 decembrie 2024, iar statele membre au doi ani pentru implementare, conform g4media.ro.

Această directivă aduce modificări semnificative, reducând valorile limită zilnice ale poluanților și restricționând numărul depășirilor permise. „Valorile-limită pentru protecția sănătății umane de atins până la 1 ianuarie 2030 au fost reduse la jumătate, față de cele din prezent și au fost introduse noi categorii de intervale de măsurare. Situația va fi foarte complexă, având în vedere faptul că de multe ori nu reușim să ne încadrăm nici în prezent în limitele impuse”, a subliniat Laurențiu Alexandru Păștinaru.

Autoritățile locale vor avea un rol decisiv

Responsabilitatea principală pentru aplicarea legii revine autorităților locale, iar primăriile vor trebui să elaboreze foi de parcurs în cazul depășirii valorilor limită. Corina Lupu, directorul Direcției Generale Monitorizare a ANPM, a precizat că limita maximă anuală pentru poluantul PM 2,5 va scădea de la 25 la 10 micrograme pe metru cub, iar pentru PM 10, limita va fi redusă de la 40 la 20 micrograme pe metru cub, cu o reducere a numărului maxim de depășiri de la 35 la 18.

De asemenea, pentru dioxidul de azot se introduce o medie zilnică de maximum 45 micrograme pe metru cub, iar limita anuală scade de la 40 la 20 micrograme pe metru cub. La dioxidul de sulf, media zilnică va fi redusă de la 125 la 50 micrograme pe metru cub, iar media anuală va fi limitată la 20 micrograme pe metru cub.

Planurile Integrate de Calitate a Aerului (PICA) trebuie elaborate în cel mai scurt timp posibil și finalizate în termen de cel mult doi ani de la anul în care s-a constatat depășirea limitelor, conform Directivei 2881. Autoritățile locale trebuie să documenteze măsurile implementate și să propună acțiuni suplimentare pentru reducerea poluării aerului în unitățile administrativ-teritoriale.