Solutii

Strategie fără precedent pentru energie curată în SUA

2
min
23/7/2024

Jennifer Granholm, secretar al Energiei, Departamentul de Energie al SUA, la Forumul de Afaceri al Parteneriatului pentru Cooperare Transatlantică în Energie şi Climă, a declarat că administrația Biden-Harris pregătește o strategie industrială fără precedent pentru energia curată.

Administrația Biden-Harris implementează o strategie industrială inovatoare pentru energia curată în Statele Unite aleAmericii, axată pe investiții semnificative în cercetare și dezvoltare pentru areduce costurile tehnologiilor emergente în domenii precum energia solară, eoliană și geotermală. Marți, Jennifer Granholm, secretarul Energiei din cadrul Departamentului de Energie al SUA, a subliniat aceste eforturi la Forumul de Afaceri al Parteneriatului pentru Cooperare Transatlantică în Energie și Climă, conform agerpres.ro.

Pentru energie curată

„În Statele Unite, administrațiaBiden-Harris aplică o strategie industrială fără precedent pentru energia curată. Investim în cercetare și dezvoltare pentru a diminua costurile tehnologiilor emergente, cum ar fi cea nucleară avansată și captarea carbonului, similar cu reducerea cu 75% a costurilor energiei solare în anii 2010. De asemenea, susținem soluțiile eficiente prin stimulente fiscale pentru fabricație și producție, inclusiv în energia solară, eoliană și geotermală. Această strategie se dovedește eficientă", a declarat Granholm. Ea a menționat și faptul că, în plus față de Legea privind reducerea inflației (IRA)și Legea bipartizană privind infrastructura, Departamentul Energiei a anunțat subvenții și împrumuturi pentru energiecurată în valoare de peste 70 de miliarde de dolari.

Investiții de 213 miliarde de dolari

„Sectorul privat a răspuns cu investiții de 213 miliarde de dolari în producția de energie curată de la începutulmandatului președintelui", a adăugat Granholm. Ea a mai precizat că, întotal, companiile au anunțat planuri pentru mai mult de 700 de fabrici noi sau extinse, dintre care peste jumătate sunt fie companii străine, fie societăți mixte.

„De la adoptarea IRA, multe țări,inclusiv Canada, Franța și Germania, au propus stimulente similare. Aceastaeste o competiție globală care aduce beneficii tuturor, de la mecanici din Michigan la instalatori din Praga", a subliniat Granholm.

Strategii pentru energii curate

Reprezentanți de top din sectorulenergetic public și privat s-au reunit marți la Palatul Parlamentului în cadrulForumului de Afaceri al Parteneriatului pentru Cooperare Transatlantică în Energie și Climă (P-TECC) și al evenimentului Alianței Orașelor Verzi, pentru adiscuta despre securitatea energetică, tranziția energetică, proiectele de infrastructură și modalitățile prin care orașele implementează strategii pentrua accelera adoptarea energiilor curate.

Evenimentele se desfășoară în cadrulcelei de-a cincea reuniuni a P-TECC, organizată de Departamentul de Energie al SUA, Ministerul Energiei din România și Atlantic Council, și vor continua miercuri cu o reuniune ministerială concentrată pe rolul politicilorindustriale în atingerea obiectivelor transatlantice de securitate energetică și climă.

Sursa Foto: Agerpres