Solutii

Stratul de ozon, pe cale de a se reface în ciuda erupției vulcanice devastatoare din Tonga, potrivit organismului meteorologic al ONU

3
min
18/9/2024

Stratul de ozon din lume este pe „calea recuperării pe termen lung”, în ciuda unei erupții vulcanice distructive în Pacificul de Sud, a declarat marți Organizația Meteorologică Mondială, după eforturile de eliminare treptată a substanțelor chimice care diminuează stratul de ozon, arată Reuters.

Stratul de ozon, pe cale de a se reface în ciuda erupției vulcanice devastatoare din Tonga, potrivit organismului meteorologic al ONU

Conform tendințelor actuale, stratul de ozon este pe cale să revină la nivelul din 1980 până în jurul anului 2066 în Antarctica, 2045 în Arctica și 2040 în restul lumii, a declarat agenția Națiunilor Unite.

Deși erupția vulcanică de lângă Tonga de la începutul anului 2022 a condus la o scurtă perioadă de diminuare accelerată a stratului de ozon deasupra Antarcticii anul trecut, determinată de nivelurile mai ridicate de vapori de apă atmosferică, pierderile globale au fost limitate, a declarat agenția în buletinul său anual privind ozonul.

Stratul de ozon protejează Pământul de radiațiile ultraviolete ale soarelui, care sunt legate de cancerul de piele și de alte riscuri pentru sănătate, scrie Reuters.

Protocolul de la Montreal, care a intrat în vigoare în 1989, a convenit să elimine treptat clorofluorocarburile și alte substanțe care diminuează stratul de ozon, iar succesul său „se remarcă ca un puternic simbol al speranței” într-o perioadă în care cooperarea multilaterală a fost supusă unor tensiuni, a declarat secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

CFC au fost înlocuite în mare parte cu hidrofluorocarburi, care nu cauzează distrugerea stratului de ozon, dar sunt un gaz cu efect de seră puternic pentru încălzirea climei.

Țările pun acum în aplicare amendamentul de la Kigali din 2016 la Montreal, care va reduce treptat producția de HFC și ar putea evita încălzirea cu aproximativ 0,5 grade Celsius până în 2100.

China rămâne cel mai mare producător mondial de HFC, cu o capacitate actuală echivalentă cu aproape 2 miliarde de tone de dioxid de carbon. Aproximativ un sfert este exportat.

În timp ce forajele din acest stat refolosesc peste 85 % din apa produsă, restul este pompată în subteran.

Ministerul Mediului din China a declarat luni că va publica în curând un plan pentru a controla mai bine producția de HFC. Ca țară în curs de dezvoltare, China este obligată să reducă consumul de HFC cu 85% în perioada 2013-2045.

China reduce cotele de producție și reprimă producția ilegală, dar a avertizat în acest an că încă „se confruntă cu provocări uriașe” în ceea ce privește eliminarea treptată a HFC, care sunt utilizate de o gamă largă de industrii diferite, dintre care multe s-au străduit să găsească produse de înlocuire.