Solutii

STUDIU: A fost descoperit un nou tip de celule care ajută la repararea şi generarea ţesuturilor umane

2
min
24/9/2024

Cercetătorii din Australia au făcut o descoperire inovatoare, identificând un nou tip de celule care ar putea revoluționa regenerarea și repararea țesuturilor umane.

Studiul, realizat de specialiștii de la Institutul de Sănătate și Cercetare Medicală din Australia de Sud și publicatluni, a scos la iveală celule care pot deveni fie celule endoteliale, ce formează vasele de sânge, fie macrofage, celule care joacă un rol esențial în apărarea și repararea țesuturilor, conform unui raport Xinhua, preluat de AGERPRES și prezentat de stiripesurse.ro.

Numite „progenitori EndoMac”, aceste celule au fost găsite în stratul exterior al aortei la șoareci adulți. Deși existența unor celule similare a fost sugerată teoretic de peste 100 de ani, ele nu au fost până acum confirmate. După nouă ani de cercetări intense, oamenii de știință australieni au reușit să demonstreze existența și funcționarea lor.

Se activează la leziuni

Se pare că aceste celule speciale se activează în urma unor leziuni sau când fluxul sanguin este compromis, declanșând un proces rapid de extindere și ajutând la vindecare. Cercetările preliminare indică faptul că progenitorii EndoMac ar putea juca un rol crucial în tratarea afecțiunilor care implică dificultăți de regenerare, cum ar fi diabetul, o boală care împiedică organismul să se vindece corespunzător.

„Am observat o îmbunătățire semnificativă a procesului de vindecare când am transplantat aceste celule în răni diabetice, într-un interval de câteva zile,”, a declarat Sanuri Liyanage, membră a echipei de cercetare, într-o declarație oficială.

Liyanage a subliniat că această descoperire ar putea transforma abordarea tratării rănilor cronice și ar putea deschide calea către terapii mai eficiente, capabile să sprijine capacitatea naturală a organismului de a se vindeca pe termen lung.