Un nou studiu dezvăluie o schimbare îngrijorătoare în Antarctica, unde regiunile devin „verzi” într-un ritm accelerat pe măsură ce clima globală continuă să se încălzească. În ultimele patru decenii, suprafața acoperită de vegetație în Peninsula Antarctică — dominată de mușchi — a crescut cu peste 1000%.
Cercetători de la Universitatea din Exeter și Universitatea din Herefordshire, în colaborare cu British Antarctic Survey, au analizat imagini satelitare pentru a examina modul în care creșterea temperaturilor a transformat peisajul Peninsulei Antarctice. În 1986, vegetația era aproape inexistentă în această zonă, acoperind mai puțin de un kilometru pătrat. Până în 2021, vegetația se întindea deja pe 12 kilometri pătrați — echivalentul a 2.000 de terenuri de fotbal. Această expansiune accelerată este corelată cu temperaturile record înregistrate la nivel global în ultimii cinci ani, trnsmite descoperiri.ro.
Vegetația dominată de mușchi
Thomas Roland, cercetător la Universitatea din Exeter și coautor al studiului, a explicat că deși peisajul peninsulei este în continuare dominat de zăpadă și gheață, o mică parte din acesta este acum acoperită de vegetație. „Această creștere dramatică arată că nici măcar Antarctica nu este imună la schimbările climatice provocate de activitățile umane,” a declarat Roland.
Studiul evidențiază impactul global al încălzirii climatice asupra ecosistemelor polare, oferind noi perspective asupra modului în care schimbările de mediu permit răspândirea vegetației pe întreaga peninsulă. Odată cu extinderea mușchilor, aceștia pot crea sol fertil, ceea ce va facilita colonizarea de noi plante. Însă acest proces aduce riscuri: specii non-native și invazive ar putea fi aduse accidental de către oameni de știință, ecoturiști sau alți vizitatori, avertizează Olly Bartlett, geograf la Universitatea din Herefordshire.
Un ecosistem fragil în pericol
Peninsula Antarctică, care se întinde pe 1.300 de kilometri spre America de Sud, a fost una dintre cele mai afectate regiuni de schimbările climatice, înregistrând temperaturi record în ultimii ani. „Descoperirile noastre ridică întrebări serioase despre viitorul ecologic al Antarcticii,” a concluzionat Roland, subliniind necesitatea de a înțelege mai bine aceste schimbări pentru a proteja această regiune unică.