Stiri

Studiu: Clima schimbătoare duce la creșterea metalelor grele în pâraiele din Colorado, SUA

1
min
22/5/2024

Datele din râurile de munte Colorado arată că concentrațiile de cupru, zinc și sulfat s-au dublat în 30 de ani

Pâraiele din statul american Colorado devin ruginite, iar cercetătorii atribuie acest fenomen schimbărilor climatice, scrie The Guardian. O creștere a metalelor grele toxice a fost observată și în cursurile de apă din regiunea arctică, stârnind îngrijorări că fenomenul ar putea fi mai răspândit.

De la Anzi la Alpii europeni, cercetătorii au remarcat o creștere a metalelor grele în pâraiele montane în ultimele decenii, însă motivele acestei tendințe nu erau clare. Analizând 40 de ani de date despre chimia apei din 22 de pâraie montane din Colorado, oamenii de știință au descoperit că concentrațiile de cupru, zinc și sulfat s-au dublat în ultimii 30 de ani.

Studiul, publicat în jurnalul Water Resources Research, a arătat că vremea mai uscată și debitul redus al râurilor au contribuit la aproximativ jumătate din această creștere. Restul creșterii este atribuit dezghețului gheții subterane, care expune mai multe roci la apele subterane, eliberând astfel metalele conținute în interiorul acestora.

Diluarea apei bogate în metale înseamnă că este puțin probabil ca contaminarea să fie o preocupare semnificativă în momentul în care ajunge la orașe și câmpuri mai în aval. Totuși, pentru comunitățile de munte, apa ar putea necesita tratament suplimentar pentru a fi sigură. Pe măsură ce clima continuă să se încălzească, problema este probabil să se accelereze și să afecteze un număr tot mai mare de comunități din întreaga lume.

Fotografie: Andrew Manning