-+=
Știri

Smart City

Lifestyle

#greenTALKS

Soluții

CSR

Articole salvate

Stiri

Smart City

Lifestyle

#GREENTALKS

Solutii

CSR

Știri fresh

Fumatul interzis la Cluj

Cluj-Napoca ar putea deveni primul oraș din România cu interdicții extinse privind fumatul în spațiile publice

13 ianuarie 2025, 11:02

fructe de mare

Fructele de mare conțin cantități mari de microplastice, relevă un nou studiu

13 ianuarie 2025, 10:02

Deșeuri textile pentru reciclare

Prima localitate în care a început colectarea deșeurilor textile. Containerele sunt păzite de Poliția Locală

13 ianuarie 2025, 08:30

Florile de nuc își schimbă sexul în fiecare sezon de 40 de milioane de ani

13 ianuarie 2025, 07:30

#greenTALKS

#greenTALKS cu Ioana Botezatu, Head of CSR la SG GSC India & Romania, despre digitalizare și sustenabilitate în practică: "Este esențial să mă gândesc ce fac eu ca să-mi reduc consumul"

#greenTALKS cu Ioana Botezatu, Head of CSR la SG GSC India & Romania, despre digitalizare și sustenabilitate în practică: „Este esențial să mă gândesc ce fac eu ca să-mi reduc consumul”

11 noiembrie 2024, 12:04

green-talks-cu-gemma-webb-ceo-si-presedinte-al-returo-sgr-romania-un-model-de-succes-in-reciclare-sau-cum-sustenabilitatea-devine-realitate-video

GREEN TALKS cu Gemma Webb, CEO și președinte al RetuRO-SGR. România, un model de succes în reciclare sau cum sustenabilitatea devine realitate VIDEO

19 august 2024, 08:56

#GreenTALKS, Interviu cu Alexandra Petcu, coordonator Laborator Digital Verde UVT: „Tehnologia este un mijloc, nu un scop, pentru a atinge obiectivele dezvoltării durabile” VIDEO

13 decembrie 2024, 17:42

Salveaza Articolul

2 minute de citit

STUDIU: Creșterea cazurilor de malarie, asociată cu tăierile masive de arbori din Pădurea Amazoniană

Scris de: News Green | 23 octombrie 2024, 17:29

pădurea amazoniană

Un nou raport dezvăluie că defrișările masive din Pădurea Amazoniană braziliană contribuie la răspândirea malariei.

O echipă de cercetători din Statele Unite și Brazilia a analizat date din perioada 2003-2022 și a observat că o creștere de 1% a defrișărilor într-o anumită lună este asociată cu o creștere medie de 6,3% a cazurilor de malarie în luna următoare, conform unui raport transmis de agenția DPA, publicat de Agerpres și preluat de g4media.ro.

Studiul, apărut în jurnalul științific Proceedings of the US National Academy of Sciences (PNAS), arată variații ale efectului defrișărilor asupra malariei în funcție de regiuni, dar evidențiază o legătură clară între pierderea pădurilor și numărul crescut de cazuri.

Principalul vector de transmitere a malariei

Conform cercetătorilor, țânțarul Nyssorhynchus darlingi, principalul vector al malariei în Brazilia, profită de pe urma defrișărilor. În urma tăierilor de copaci, acesta găsește condiții de reproducere favorabile, cum ar fi apă curată, parțial expusă la soare și înconjurată de vegetație acvatică, lipsită de materii organice în descompunere. Astfel de condiții sunt rare în pădurile dense, dar devin comune la marginea zonelor despădurite, unde lumina soarelui pătrunde mai ușor.

În plus, în regiunile defrișate, oamenii ajung mai frecvent în contact cu țânțarii, ceea ce amplifică riscul de malarie.

Această boală infecțioasă, cauzată de paraziți transmiși de țânțari, se manifestă prin febră, frisoane, dureri de cap și dureri musculare, iar în cazurile severe poate fi fatală, în special pentru copii și persoanele cu un sistem imunitar vulnerabil.

Organizația Mondială a Sănătății a raportat că în 2022 aproximativ 249 de milioane de oameni din 85 de țări au fost afectați de malarie, ceea ce a dus la 608.000 de decese.