Solutii

STUDIU: Gorilele care folosesc anumite plante cu efecte benefice ar putea ajuta oamenii de știință să creeze noi medicamente

2
min
12/9/2024

Gorilele vestice de câmpie, care își administrează singure tratamente pentru a combate anumite afecțiuni, ar putea deschide noi perspective pentru descoperirea de medicamente, susțin cercetătorii.

Într-un studiu realizat în Gabon, Africa, oamenii de știință au investigat plante tropicale consumate de gorile și utilizate de vindecătorii locali, identificând patru specii cu potențial medicinal. Analizele de laborator au dezvăluit că aceste plante au un conținut ridicat de antioxidanți și compuși antimicrobieni, conform unui raport al BBC, citat de Digi 24.

Se pare că gorilele vestice de câmpie își aleg intuitiv plante cu proprietăți curative pentru a se trata singure. De asemenea, un caz recent în presă a adus în atenție un urangutan care a aplicat o pastă vegetală pentru a vindeca o rană, ilustrând un comportament similar.

Au înregistrat toate plantele

În cadrul cercetării, botaniștii au înregistrat plantele consumate de gorilele din Parcul Național Moukalaba-Doudou din Gabon și au selectat patru specii de arbori cu potențial terapeutic, în urma interviurilor cu vindecătorii locali: arborele kapok (Ceiba pentandra), dudul galben gigant (Myrianthus arboreus), tecul african (Milicia excelsa) și smochinii (Ficus). Scoarța acestor arbori, utilizată tradițional pentru tratarea diverselor afecțiuni, de la probleme digestive la infertilitate, conținea substanțe chimice cu proprietăți medicinale.

Studiile au demonstrat că toate cele patru specii de plante prezentau activitate antibacteriană împotriva cel puțin unei tulpini rezistente de E.coli, arborele kapok fiind deosebit de eficient, manifestând o „activitate remarcabilă” împotriva tuturor tulpinilor testate. „Aceste descoperiri sugerează că gorilele au dezvoltat un comportament de autosusținere prin selecția plantelor benefice și evidențiază golurile majore în cunoștințele noastre despre biodiversitatea pădurilor tropicale din Africa Centrală”, a declarat dr. Joanna Setchell, antropolog la Universitatea din Durham, implicată în cercetare alături de echipe gaboneze.

Păduri neexplorate

Gabonul adăpostește păduri vaste neexplorate, bogate în biodiversitate, cu specii precum elefanții de pădure, cimpanzeii și gorilele, dar și numeroase plante necunoscute științei. Din păcate, braconajul și bolile au dus la un declin sever al populației de gorile, care sunt acum catalogate ca fiind în pericol critic de dispariție pe Lista Roșie a Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii. Rezultatele studiului au fost publicate în prestigioasa revistă PLOS ONE.

Foto: Shutterstock