Motoarele pe benzină și motorină sunt considerate de mult timp surse majore de emisii poluante în transporturi și fac obiectul unor reglementări stricte.
Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Southampton, citat de Carexpert.com, sugerează că plăcuțele de frână pot contribui semnificativ la poluare, generând particule fine cu potențial impact asupra sănătății publice, conform g4media.ro.
Conform cercetării, plăcuțele de frână pot elibera particule cu un diametru mai mic de 2,5 microni (PM2.5), care pot ajunge în regiunile alveolare ale plămânilor. Aceste particule sunt asociate cu aproximativ patru milioane de decese premature anual.
Deși emisiile motoarelor diesel sunt reglementate, particulele rezultate din uzura frânelor nu sunt incluse în aceste reglementări, potrivit cercetătorilor. Studiul compară impactul acestor particule cu cel al emisiilor motoarelor diesel.
Plăcuțele de frână sunt supuse uzurii excesive
Rezultatele arată că plăcuțele de frână fabricate din materiale organice fără azbest, cu adaos de cupru, precum și cele ceramice, generează particule asociate cu stres oxidativ, inflamație și activare pseudohipoxică a HIF, un mecanism implicat în diverse afecțiuni cauzate de poluarea aerului.
Cercetătorii au observat, de asemenea, că aceste particule pot influența metabolismul și homeostazia metalelor în celule, având un impact biologic diferit față de particulele din gazele de eșapament ale motoarelor diesel.
„În prezent, emisiile non-exhaust nu sunt reglementate prin legislație, ceea ce înseamnă că există o lipsă de tehnologii consacrate pentru a limita eliberarea acestora”, au declarat cercetătorii. De asemenea, aceste particule prezintă o diversitate chimică mai mare decât emisiile de eșapament, ceea ce poate determina efecte biologice variate în funcție de materialul utilizat.
În contextul măsurilor de reducere a poluării, soluțiile ar putea viza nu doar emisiile motoarelor, ci și componente precum sistemele de frânare.
Standardele europene privind emisiile autovehiculelor (Euro 7), care vor intra în vigoare la 1 iulie 2025, prevăd limite și pentru emisiile generate de sistemul de frânare și de anvelope.