Utilizarea pesticidelor în agricultură are un impact semnificativ asupra unor specii de plante și animale care nu sunt vizate direct, contribuind astfel la reducerea biodiversității, conform unui studiu publicat în revista Nature Communications.
O echipă internațională de cercetători, coordonată de Universitatea de Științe și Tehnologii din China de Est, a analizat 1.705 studii privind efectele a 471 de pesticide, incluzând insecticide, fungicide și erbicide, utilizate atât în agricultură, cât și în alte domenii comerciale sau domestic, menționează g4media.ro.
Rezultatele arată că aceste substanțe „au un efect negativ pe scară largă asupra tuturor grupelor de organisme non-țintă care au fost testate”, potrivit concluziilor cercetătorilor. Peste 800 de specii de plante, ciuperci, insecte, pești, păsări și mamifere au fost afectate de aceste produse chimice, consecințele vizând dezvoltarea, reproducerea și comportamentul acestora, inclusiv capacitatea de a atrage prada sau de a se deplasa.
„Se presupune adeseori că pesticidele sunt toxice în primul rând pentru ‘dăunătorii’ pe care îi vizează şi pentru organismele din apropierea acestora, însă acest lucru este în mod clar fals”, a afirmat Dave Goulson, profesor la Universitatea din Sussex și unul dintre autorii studiului.
Efecte negative de lungă durată
El a adăugat că „îngrijorător este faptul că am identificat efecte negative de lungă durată asupra plantelor, animalelor, ciupercilor şi microbilor, care ameninţă integritatea ecosistemelor”.
Cercetătorii sugerează că rezultatele obținute ridică semne de întrebare privind sustenabilitatea utilizării actuale a pesticidelor și subliniază necesitatea unor evaluări mai detaliate ale riscurilor pentru biodiversitate. De asemenea, menționează că analiza s-a concentrat asupra unor substanțe individuale, dar efectele acestora pot fi amplificate de prezența aditivilor sau de utilizarea combinată a mai multor substanțe.
Ca măsuri de reducere a impactului, oamenii de știință recomandă politici care să limiteze utilizarea pesticidelor sau să îmbunătățească eficiența acestora.
Alți experți, care nu au participat la studiu, au apreciat publicarea acestuia. Oliver Jones, profesor de chimie la Universitatea RMIT din Australia, a atras atenția că amploarea problemei ar putea fi și mai mare:
„Studiul evidenţiază efecte negative pentru peste 800 de specii non-ţintă, însă datele erau disponibile doar pentru acestea. Ar putea fi afectate şi alte specii”.