Stiri

STUDIU: Poluarea cu fumul din incendiile de vegetație uscată crește riscul de demență

2
min
31/7/2024

Specialiștii atrag atenția că fumul de la incendiile de vegetație uscată poate avea efecte grave asupra stării de sănătate a populației din zonele afectate.

Fumul provenit de la incendiile de vegetație este considerat mai dăunător pentru sănătatea creierului decât alte forme de poluare a aerului, crescând riscul dedemență cu până la 20%, conform unui studiu recent desfășurat pe parcursul a zece ani, raportat de The Guardian, citat de Antena3.

Studiul a fost prezentat la Conferința Internațională a Asociației Alzheimer din Philadelphia de către cercetătorii americani. În contextul în care milioane de oameni au fost expuși la avertizări privind calitatea aerului din cauza incendiilor masive din vestul SUA, inclusiv un incendiu extins pe peste 360.000 de acri în California, aceste descoperiri devin tot mai relevante.

Particule inhalate adânc în plămâni

În centrul atenției sunt particulele fine PM 2,5, de 30 de ori mai mici decât diametrul unui fir de păr, care pot fi inhalate adânc în plămâni și transportate în sânge. Poluarea cu PM 2,5,generată de trafic, fabrici și incendii, este cunoscută pentru agravarea bolilor de inimă și plămâni, iar noul studiu sugerează că poate contribui și la demență.

Cercetătorii au analizat fișele medicale a 1,2 milioane de adulți în vârstă din sudul Californiei între 2009 și 2019, folosind date de monitorizare a calității aerului pentru a estima expunerea la PM 2,5 din fumul incendiilor de vegetație. Rezultatele au arătat că riscul unui diagnostic nou de demență a crescut cu 21% pentru fiecare creștere de 1 microgram de particule provenite din incendii. În comparație, riscul a crescut cu doar 3% pentru fiecare creștere de 3 micrograme de particule din alte surse.

Cercetări suplimentare ale specialiștilor

Deși nu este încă clar de ce există această diferență, creșterea numărului de incendii de vegetație impune cercetări suplimentare, adeclarat Maria Carrillo, directorul științific al Asociației Alzheimer. Ea a subliniat că riscul de Alzheimer, cea mai comună formă de demență, este mai mare pentru persoanele cu venituri reduse, care au mai puține posibilități de a evita aerul poluat.

Avertismentele de sănătate recomandă evitarea expunerii la aerul poluat prin rămânerea în casă, însă mulți oameni nu au această opțiune sau sunt nevoiți să lucreze în aer liber, a remarcat Carrillo.

Impact negativ asupra sănătății umane

Acest studiu se alătură unei serii de cercetări care subliniază impactul negativ al fumului provenit de la incendiile de vegetație asupra sănătății umane. Un alt studiu publicat în iunie a legat peste 50.000 de decese premature din California de expunerea la fumul incendiilor din ultimul deceniu, iar alte cercetări au asociat fumul de incendii de vegetație cu riscuri crescute de atacuri de cord și nașteri premature.