Stiri

STUDIU: Temperatura apei în zona marilor recifuri de corali, cea mai ridicată din ultimii 400 de ani!

3
min
8/8/2024

Înultimul deceniu, temperatura apei din Marea Barieră de Corali din Australia a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 400 de ani, conform unui studiu recent.

Această creștere a fost observată anual începând din 1960, dar a devenit extrem de pronunțată în timpul episoadelor recente de albire a coralilor, conform cercetării publicate în jurnalul științific Nature și citat de agențiile AFP și Reuters, potrivit TVR Info.

Încălzirea apei este atribuită în principal schimbărilor climatice cauzate de activitatea umană. Helen McGregor, coautoarea studiului, a exprimat o profundă îngrijorare față de creșterea „fără precedent” a temperaturii apei. Marea Barieră de Corali, care se întinde pe aproximativ 2.300 de kilometri de-a lungul coastelor statului Queensland, este recunoscută drept cea mai mare structură vie din lume, adăpostind peste 600 de specii de corali și 1.625 de specii de pești. Recifele protejează țărmurile de eroziune și constituie o sursă majoră de venituri din turism.

Coralii devin albi și mor

Fenomenul de albire a coralilor, caracterizat prin decolorarea acestora, este provocat de creșterea temperaturii apei, care duce la expulzarea algelor simbiotice responsabile de culoarea coralilor. Dacă temperaturile ridicate persistă, coralii devin albi și mor.

Cercetători din mai multe universități australiene au studiat temperaturile de suprafață ale apei din Marea Barieră de Corali folosind mostre de corali vechi, reconstituind astfel condițiile de temperatură din anul 1618. Aceștia au forat carote în corali, analizându-le pentru a evalua temperaturile oceanice din timpul verii începând cu 1618. Datele colectate de nave și sateliți, disponibile de aproximativ o sută de ani, arată că temperaturile oceanice, stabile timp de sute de ani, au început să crească după 1900 din cauza influenței umane.

Încălzire constantă

Din 1960 până în 2024, studiul a arătat o încălzire medie anuală de 0,12 grade Celsius pe deceniu în perioada ianuarie-martie. În timpul episoadelor de albire în masă din 2016, 2017, 2020,2022 și 2024, temperaturile au fost și mai ridicate. Deși coralii își pot reveni, temperaturile tot mai ridicate, combinate cu albirea repetată, pun o presiune semnificativă asupra acestora, avertizează Helen McGregor.

„Schimbările se produc prea rapid pentru cacoralii să se poată adapta, ceea ce amenință serios reciful așa cum îl cunoaștem,” spune cercetătoarea de la Universitatea din Wollongong. În acest an, episodul de albire, unul dintre cele mai grave înregistrate vreodată, aafectat sever 81% din recif, conform datelor guvernamentale recente. Oamenii deștiință vor putea evalua abia peste câteva luni ce procent din recif este iremediabil pierdut.

Reciful de corali rezistă

„Deocamdată, reciful rezistă,” a declarat pentru AFP Richard Leck de la World Wide Fund for Nature (WWF) Australia. „S-a refăcut după crizele anterioare de albire, dar la un moment dat ‘elasticul’ seva rupe,” a adăugat el. „Recifele coralifere sunt primul ecosistem amenințat deschimbările climatice,” avertizează specialistul. „Trebuie să sperăm că lumea nu va rămâne pasivă și va acționa pentru a preveni acest dezastru. Mai este doar o fracțiune de secundă până la miezul nopții,” subliniază Richard Leck.

În iunie, UNESCO a cerut Australiei să ia măsuri urgente pentru a proteja Marea Barieră de Corali, inclusiv stabilirea unor obiective climatice mai ambițioase. Agenția ONU dorește ca guvernul australian să trimită o actualizare la începutul lui 2025 privind demersurile sale de protecție și conservare a coralilor, deși nu a recomandat includerea sitului pe Lista Patrimoniului Mondial în Pericol.

Măsurile care au fost luate

Australia a investit aproximativ 3,2 miliarde de dolari în îmbunătățirea calității apei, reducerea efectelor schimbărilor climatice și protejarea speciilor pe cale de dispariție. Cu toate acestea, Australia, unul dintre cei mai mari exportatori de gaze și cărbune, și-a stabilit recent obiective pentru a atinge neutralitatea emisiilor de dioxid de carbon.

„Lumea își pierde unul dintre locurile sale emblematice,” a declarat Benjamin Henley de la Universitatea din Melbourne, coautor al studiului. „Este o tragedie absolută. Este greu de înțeles cum se poate întâmpla așa ceva în timpul vieții noastre. Este foarte, foarte trist,” a adăugat el.

Cel puțin 54 de țări și regiuni s-au confruntat cu albirea în masă a recifelor de corali din februarie 2023, pe măsură ce schimbările climatice încălzesc apele oceanice de suprafață, conform Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice(NOAA) din SUA.