Pierderea gheții marine arctice determină o vreme mai uscată în California și mai umedă în Spania și Portugalia, arată un nou studiu de modelare care izolează efectul topirii gheții marine arctice de alți factori realizat de Institutul pentru Sănătate Globală din Barcelona (ISGlobal).
La scară decenală, pierderea gheții arctice favorizează ca clima din sud-vestul Statelor Unite – și în special din California – să devină în medie mai uscată, în special iarna. Acest fenomen ar afecta, de asemenea, clima Spaniei și a Portugaliei, favorizând condiții de umiditate mai ridicată în timpul iernii, deși în acest caz efectul observat este mai slab.
Un studiu condus de cercetători de la Institutul de Sănătate Globală din Barcelona (ISGlobal), un centru sprijinit de Fundația „la Caixa”, a utilizat o abordare nouă pentru a desluși influența pierderii gheții marine arctice asupra climei planetei, izolând-o de alți factori legați de schimbările climatice, scrie Science Daily.
Studiul, publicat în revista Communications Earth and Environment, arată că, la scară decenală, pierderea gheții arctice favorizează climatul din sud-vestul Statelor Unite – și în special din California – devenind în medie mai uscat, mai ales iarna. Acest fenomen ar afecta, de asemenea, clima Spaniei și a Portugaliei, favorizând condiții de umiditate mai ridicată în timpul iernii, deși în acest caz efectul observat este mai slab.
‘Există multe dezacorduri științifice cu privire la efectele la distanță ale pierderii gheții marine arctice. Până în prezent, multe studii s-au axat pe efectele pe termen lung, la o scară de secole. Altele au investigat răspunsul la pierderea gheții marine cu ajutorul unor configurații de modelare care impun în mod artificial căldură pentru topirea gheții marine, ceea ce ar putea afecta răspunsul simulat. Unele studii au modificat în același timp stratul de gheață marină din Antarctica și Arctica, făcând dificilă discernerea contribuțiilor lor individuale. În studiul nostru, am dezvoltat o metodologie pentru a evalua impactul pierderii gheții arctice fără a adăuga fluxuri de căldură și ne-am concentrat pe impactul care se dezvoltă în câteva decenii”, explică Ivana Cvijanovic, cercetător ISGlobal și autor principal al studiului.
Pentru a ajunge la aceste concluzii, echipa a utilizat trei modele de complexitate variabilă. În fiecare dintre acestea, au rulat două seturi de simulări, unul cu cantitatea istorică de gheață marină din Arctica și unul cu reducerea substanțială a stratului de gheață marină.
Refectivitatea oceanului, modificată de dispariția gheții
Dispariția gheții marine modifică albedo-ul de suprafață, adică reflectivitatea Oceanului Arctic, dar elimină și izolarea dintre atmosferă și suprafața oceanului și afectează profilurile de salinitate. La rândul lor, aceste schimbări locale determină o serie de teleconexiuni atmosferice și oceanice care se pot propaga departe de Arctica.
‘Ar trebui să fie clar că concluzia nu este neapărat că va ploua mai puțin în California și mai mult în vestul Mediteranei în următorii ani. În plus față de pierderea stratului de gheață din Arctica, există mulți alți factori care răspund la emisiile de gaze cu efect de seră și care afectează clima (feedback-uri atmosferice și oceanice și modificări ale circulației, pierderea gheții marine din Antarctica, feedback-uri ale vegetației etc.). În orice caz, înțelegerea separată a influenței acestui fenomen ne va ajuta să perfecționăm predicțiile globale”, afirmă Desislava Petrova, cercetător ISGlobal și ultimul autor al studiului.
‘În ciuda tuturor influențelor diferite din sistemul climatic al planetei noastre, este interesant de observat că anomaliile din modelele de circulație atmosferică din ultimele decenii prezintă unele asemănări izbitoare cu modelele simulate în studiul nostru – în special evenimente precum seceta californiană din 2012-2016’, observă Ivana Cvijanovic.