...
-+=
Știri

Smart City

Lifestyle

#greenTALKS

Soluții

CSR

Articole salvate

Stiri

Smart City

Lifestyle

#GREENTALKS

Solutii

CSR

Salveaza Articolul

3 minute de citit

STUDIU: Un poluant etern și indestructibil, detectat în apa de robinet din mai multe orașe

Scris de: News Green | 24 ianuarie 2025, 10:15

Dușuri cu presiune din nou? Trump anulează regulile privind economia de apă
Sursa: g4media.ro

Acidul trifluoroacetic (TFA), un poluant extrem de dificil de eliminat din apă și adesea denumit „poluant etern”, a fost identificat în apa potabilă din majoritatea orașelor din Franța incluse într-un studiu recent.

Prezent în apa din 24 de localități dintr-un total de 30 analizate, TFA depășește, în 20 dintre acestea, limita de referință europeană de 100 nanograme pe litru, stabilită pentru cele 20 de substanțe poluante din categoria PFAS reglementate, norme care urmează să fie aplicate integral în 2026. Studiul a fost realizat de asociația consumatorilor UFC-Que Choisir și ONG-ul de mediu Générations Futures și publicat de agenția de presă AFP și preluat de g4media.ro.

PFAS, cunoscute ca „poluanți eterni” datorită persistenței lor în mediu, includ peste 4.700 de compuși chimici care se pot acumula în aer, sol, ape curgătoare și organisme vii, inclusiv în corpul uman. Expunerea prelungită la aceste substanțe a fost asociată, conform unor studii preliminare, cu efecte nocive asupra sănătății, cum ar fi reducerea fertilității și riscul crescut de apariție a unor tipuri de cancer.

Rezistent la degradare naturală

Deși TFA este considerat mai puțin periculos decât alte substanțe PFAS, cum ar fi PFOA sau PFOS, interzise în Europa, toxicitatea sa rămâne insuficient documentată, conform anchetei. Cercetarea subliniază că TFA este extrem de rezistent la degradarea naturală în mediul înconjurător.

Analizele au evidențiat că, dintre cele 30 de localități evaluate, Parisul ocupă locul al doilea în privința concentrației de TFA, cu un nivel de 6.200 ng/l. Totodată, raportul semnalează că această substanță este rar investigată în Franța de agențiile regionale de sănătate în cadrul monitorizării calității apei potabile. Se estimează că TFA provine în principal din degradarea flufenacetului, un erbicid analizat recent de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor (EFSA), care l-a clasificat drept perturbator endocrin.

Potrivit EFSA, metaboliții flufenacetului, inclusiv TFA, trebuie considerați relevanți din punct de vedere toxicologic și monitorizați corespunzător. În cadrul studiului, au fost analizate și alte 33 de substanțe PFAS. Exceptând TFA, concentrațiile acestora respectă standardele stabilite de Franța (100 ng/l pentru anumite PFAS), deși aceste norme sunt mai permisive decât cele din alte țări, precum Statele Unite sau Danemarca.

Cele două organizații solicită revizuirea normelor franceze pentru a reflecta o abordare mai precaută, argumentând că acestea nu se bazează pe date toxicologice solide și nu oferă o protecție adecvată.