Un studiu publicat în revista Nature pe 8 ianuarie și citat de BFM TV evidențiază riscurile semnificative cu care se confruntă fauna de apă dulce.
Aproximativ un sfert (24%) dintre speciile de crustacee, pești și insecte din aceste ecosisteme sunt expuse unui „risc ridicat de dispariție”, cauzat de poluare, baraje și agricultura intensivă care degradează habitatele lor naturale, conform g4media.ro.
Apa dulce, incluzând râurile, lacurile și zonele umede, susține peste 10% din speciile cunoscute la nivel global, dintre care o treime sunt vertebrate și jumătate sunt pești. Aceasta ocupă mai puțin de 1% din suprafața Pământului, dar contribuie semnificativ la biodiversitate. Totuși, ecosistemele de apă dulce sunt extrem de vulnerabile, având un rol esențial atât pentru mijloacele de subzistență ale miliardelor de oameni, cât și pentru reducerea efectelor schimbărilor climatice, conform studiului.
Din cele 23.496 de specii analizate, cele mai afectate sunt decapodele (30%), precum creveții, racii și crabii. Peștii de apă dulce, tetrapodele (inclusiv broaște, salamandre, reptile, păsări și mamifere) și odonatele (libelule) sunt, de asemenea, în pericol, cu procente de 26%, 23% și respectiv 16%. Până în prezent, 89 de specii de apă dulce au fost declarate dispărute de la anul 1500, iar alte 178 sunt considerate dispărute probabil.
E nevoie de măsuri urgente
Autorii subliniază necesitatea unor măsuri urgente pentru a preveni extincțiile viitoare, solicitând schimbări în gestionarea apelor dulci, care să prioritizeze biodiversitatea. De asemenea, aceștia avertizează că datele disponibile ar putea subestima gravitatea situației, având în vedere că informațiile pentru 23% dintre specii sunt insuficiente. Studiul a folosit datele și metodologia Listei roșii a Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (UICN).
Principalele amenințări identificate includ poluarea (54%), barajele și extracția apei (39%), schimbările utilizării terenurilor și agricultura (37%), precum și speciile invazive și bolile (28%). Aproximativ 20% dintre speciile amenințate sunt afectate de schimbările climatice și fenomenele meteorologice severe, iar majoritatea (84%) sunt expuse mai multor amenințări simultan.
Studiul semnalează că declinul biodiversității de apă dulce continuă într-un mod insuficient monitorizat. Între 1970 și 2015, 35% dintre zonele umede au dispărut, iar dintre cele rămase, 65% sunt expuse amenințărilor de la moderate la mari. De asemenea, 37% dintre râurile mai lungi de 1.000 km au suferit modificări ale cursului natural. Autorii atrag atenția că, în comparație cu ecosistemele marine și terestre, cele de apă dulce au primit mai puțină prioritate în strategiile de conservare.