Persoanele interesate de achiziționarea unui autovehicul electric prin programul „Rabla” vor beneficia anul acesta de un sprijin financiar în valoare de 7.500 de euro.
Valoarea subvenției a fost majorată, ca urmare a scăderii semnificative a numărului de vehicule electrice achiziționate în anul precedent, conform stirileprotv.ro.
Programul nu va mai include eco-bonusuri, iar pentru prima dată, participanții își vor genera singuri voucherul, prin intermediul unei platforme digitale, eliminând astfel intermediarii, respectiv dealerii auto, folosiți în anii anteriori.
Tichetul de 7.500 de euro este destinat celor care aleg să caseze un autovehicul vechi și să achiziționeze unul electric, reprezentând o creștere de 2.500 de euro față de anul trecut.
Mircea Fechet – Ministrul Mediului: „Voi trimite la Monitorul Oficial foarte curând propunerile de ecotichete pentru programul Rabla 2025. Pentru autoturismele electrice 7500 de euro, voi propune pentru motoarele cu combustie, fără diesel, așa cum am promis, 10 mii de lei, adică aproximativ 2 mii euro, mai aveam 12 mii pentru hibride”.
Subvenția pentru vehiculele hibrid
Pentru vehiculele hibrid plug-in, sprijinul va fi de 15.000 de lei, echivalentul a aproximativ 3.000 de euro.
Dacă anterior beneficiarii se bazau pe dealeri pentru a accesa programele Rabla, începând din acest an, aceștia vor utiliza o platformă online similară celei folosite în programul Casa Verde Fotovoltaice pentru a obține voucherele.
Majorarea valorii ecotichetelor vine în contextul presiunii exercitate de industria auto, care a înregistrat scăderi semnificative ale vânzărilor, în special după reducerea la jumătate a subvenției acordate în 2024 prin programul Rabla. Efectele acestei reduceri sunt în continuare resimțite.
Conform datelor publicate de Asociația Producătorilor și Importatorilor de Automobile (APIA), în luna martie a acestui an, numărul autoturismelor complet electrice înmatriculate a scăzut cu aproape 60% față de aceeași perioadă a anului trecut.
Peste un milion de vehicule vechi retrase din circulație
Cu toate acestea, întreținerea unui autovehicul electric devine progresiv mai accesibilă, în ciuda întârzierilor din sectorul energetic.
Ioan Suciu – producător de stații de încărcare:
„Au început să apară și o grămadă de companii care repară baterii, în sensul că înlocuiesc doar elemenţii defecţi, ceea ce înseamnă reparaţii de ordinul sutelor de euro, nu de zece mii de euro bateria la maşina. Puterea stațiilor a crescut exponențial, vă pot da un exemplu personal. Încărcat, pornit full încărcat de acasă din București, dus-întors Grecia Halkidiki, încărcat doar la stații publice, cost transport 360 de ron. Între 700-1000 de lei combustibil”.
Răzvan Iordache – Coordonator Marketing:
„La nivel european există o nouă iniţiativa legislativă care prevede ca fiecare producător de încărcătoare pentru maşini electrice să folosească o aplicaţie unică, așadar în momentul de față avem aplicaţii pentru fiecare producător. Noua legislaţie va uni toţi aceşti producători într-o singură aplicaţie. Îşi pot încărca atât în ţara cât și în Europa mașina electrică la diferite staţii de încărcare”.
De la lansarea programului Rabla în 2005 și până în prezent, peste un milion de autovehicule vechi au fost scoase din circulație prin acest mecanism de stimulare a reînnoirii parcului auto.