Life Style

Sustenabilitatea și reciclarea: percepțiile românilor conform unui studiu ROMPAP-Ipsos

2
min
14/6/2024

Conform studiului, 6 din 10 respondenți consideră că responsabilitatea reciclării revine fiecărui cetățean, sprijinită de primării (55%), companiile de salubritate (50%) și guvern (47%)

Un studiu recent al ROMPAP și Ipsos România relevă că 85% dintre români consideră sustenabilitatea și grija față de mediu ca fiind de o importanță majoră. Cu toate acestea, doar 7% dintre aceștia sunt de părere că se fac suficient de multe în ceea ce privește reciclarea, iar 6 din 10 români doresc să facă mai mult în acest sens.

Efectuat la nivel național în aprilie, sondajul scoate în evidență că peste 90% dintre respondenți au o înțelegere solidă a conceptelor precum reciclarea, ambalajele reutilizabile, colectarea selectivă și poluarea cu plastic. Totuși, 56% cred că eforturile de reciclare sunt insuficiente.

Paul-Henri Kohler, Președintele ROMPAP, a subliniat că studiul a fost realizat pentru a înțelege mai bine preocupările și motivațiile consumatorilor în materie de sustenabilitate. El a remarcat că, deși rezultatele sunt încurajatoare, este necesar un efort colectiv la nivel național pentru a îmbunătăți situația, iar companiile membre ROMPAP vor continua să susțină adoptarea unor politici eficiente pentru a facilita alegeri informate și mai sustenabile.

Cine Ar Trebui să Preia Inițiativa în Reciclare?

Conform studiului, 6 din 10 respondenți consideră că responsabilitatea reciclării revine fiecărui cetățean, sprijinită de primării (55%), companiile de salubritate (50%) și guvern (47%). Doar 26% cred că școala are un rol important în educarea tinerilor despre comportamentele corecte de reciclare.

Soluții pentru Ambalaje Excesive

În privința impactului ambalajelor asupra mediului, 78% dintre români identifică plasticul ca fiind mai poluant decât hârtia/cartonul. Schimbarea ambalajelor din plastic cu alternative biodegradabile este văzută ca soluție de 34% dintre respondenți, iar 1 din 4 preferă înlocuirea plasticului cu hârtie sau carton. Peste jumătate dintre români (52%) sunt dispuși să renunțe la ambalajele din plastic în favoarea celor sustenabile. De asemenea, 45% apreciază importanța reciclării hârtiei/cartonului.

Colectarea Selectivă: Prezent și Viitor

Majoritatea românilor sunt conștienți de colectarea selectivă, cu 92% colectând plastic, 75% sticlă și 70% hârtie/carton. Motivațiile principale sunt reducerea poluării, responsabilitatea față de mediu și protejarea generațiilor viitoare. Barierele în calea colectării sunt lipsa accesului la facilități corespunzătoare (48%), spațiul insuficient de depozitare (38%) și percepția că deșeurile colectate selectiv ajung tot la groapa de gunoi (35%).