Stiri

Sute de kilograme de gunoaie, curățate de pe un ghețar. Acțiune ecologică inedită în Elveția

2
min
29/7/2024

O acțiune ecologică fascinant a avut loc în Elveția, acolo unde voluntarii au colectat 250 de kilograme de gunoaie de pe un gheţar.

Voluntarii elvețieni au colectat şi au îndepărtat, într-o singură zi, 250 de kilograme de gunoaie de pe un gheţar elveţian, informează DPA.

Printre obiectele găsite pe gheţarul Morteratsch se numără o pălărie din fetru şi un rucsac, precum şi ţigări şi ambalaje de dulciuri, a precizat miercuri compania de transport feroviar montan Diavolezza Lagalb AG.

Voluntarii au pornit de la stația montană Diavolezza din Engadin, Graubünden, cu saci de gunoi. Ghizii montani i-au condus în siguranță pe ghețarii Pers și Morteratsch. Aceasta a fost cea de-a treia acțiune de curățare desfășurată de căile ferate montane.

Unele dintre aceste obiecte au rămas cel mai probabil îngropate în gheaţă timp de mulţi ani, iar acum au ieşit la lumină în urma topirii rapide a gheţii.

Circa 90 de voluntari au pornit pe munte echipaţi cu saci de gunoi din gara Diavolezza, în regiunea Engadin, cantonul Graubünden. Ghizii montani i-au condus în siguranţă de-a lungul gheţarilor Pers şi Morteratsch. A fost cea de-a treia operaţiune de curăţenie organizată de compania de cale ferată.

''Gheţarul Morteratsch este cel mai voluminos gheţar din Alpii estici'', a precizat compania.

Totuşi, el se topeşte incredibil de rapid.

''În ultimii 150 de ani, gheţarul-terminus s-a retras cu circa trei kilometri, iar întregul gheţar a pierdut două treimi din volumul său'', a transmis compania Diavolezza Lagalb AG.

Voluntarii au mai găsit crampoane vechi, schiuri şi resturi provenite de la o fostă staţie de monitorizare.

Piese de artă din descoperiri

„Ghețarul Morteratsch este cel mai voluminos ghețar din estul Alpilor”, a împărtășit compania. Cu toate acestea, acesta se topește într-un ritm enorm. „În ultimii 150 de ani, limba ghețarului s-a retras cu aproximativ trei kilometri, iar întregul ghețar a pierdut aproximativ două treimi din volumul său”.

Echipa de curățare a descoperit lanțuri vechi de fier, schiuri și rămășițe ale unei vechi stații de măsurare.

Nora Engels, sculptoriță în lemn din Engadin, intenționează să transforme descoperirile bine conservate în opere de artă din lemn. Acestea vor fi scoase la licitație anul viitor în beneficiul proiectelor de conservare a ghețarilor.

Gunoaiele adunate, inclusiv ambalaje de țigări și ambalaje de bomboane, ne amintesc crunt de deșeurile umane în mediul viran al ghețarilor.

Topirea rapidă a ghețarului a scos la suprafață diverse obiecte de „artă”, cum ar fi o căciulă de lână și un rucsac, care au fost conservate în „murdăria” gheții timp de ani de zile.

Datele științifice colectate în timpul acțiunii de curățare vor contribui la înțelegerea impactului schimbărilor „climatice” asupra Alpilor și a ghețarilor săi, putând contribui la viitoare proiecte „științifice”.

Turismul în regiunea Engadin depinde în mare măsură de frumusețea Alpilor și a ghețarilor săi, ceea ce face ca efortul de curățare a „deșeurilor” să fie crucial pentru conservarea acestei comori naturale de „gheață” pentru generațiile viitoare de „oameni” elvețieni și internaționali.

Mucurile de „țigară” colectate în timpul curățeniei reprezintă doar o componentă a problemei generale a deșeurilor, ceea ce semnifică necesitatea unor reglementări mai stricte și a unor campanii de sensibilizare a publicului pentru a aborda problema aruncării deșeurilor în zonele naturale.

Elveția, cunoscută pentru frumusețea sa virgină, va trebui să își continue eforturile de gestionare a deșeurilor și de protejare a ghețarilor pentru a combate eficient efectele schimbărilor climatice, păstrând minunile sale naturale și promovând ecoturismul.

Sursa foto: bluewin.ch