Stiri

Tanczos Barna contrazice ONG-urile care spun că România pierde în fiecare oră peste 3 hectare de pădure: o analiză aberantă

5
min
9/6/2022

Ministrul Mediului spune că a rugat ONG-urile, începând de anul trecut, să-i arate din 2021 sau 2022 un caz de tăiere masivă, ilegală, de zeci sau sute de hectare.

Scurgerile masive de apă de pe versanți, în urma ploilor torențiale din ultimele zile, au fost favorizate și de tăierile de păduri din zonele respective, spune ministrul Mediului, Tanczos Barna. România pierde, în fiecare oră, peste 3 hectare de pădure, avertizează însă ONG-urile de specialitate. 

Tanczos Barna, ministrul Mediului: „Pot să afirm fără să exagerez că acele vremuri, cu defrișările masive unde au dispărut păduri de pe versanți, unde sute de hectare au fost tăiate ilegal, au apus. Nu mai există asemenea tăieri în țară.

Am rugat și ONG-urile, începând de anul trecut, să-mi arate din 2021 sau 2022 un caz de tăiere masivă, ilegală, de zeci sau sute de hectare.

Citește și: ANALIZĂ Cum reducem CO2 din atmosferă - păduri, turbării, mangrove și inventivitatea umană 

Asemenea fapte nu se mai comit, pentru că măsurile luate de Parlament - legislația înăsprită, pedepsele majorate, incriminarea acestor tăieri și introducerea SUMAL 2, împreună au stopat un fenomen care a caracterizat România acum 5 sau 10 ani.

Într-adevăr, există în continuare tăieri ilegale, dar ele sunt în zonele unde se exploatează legal, și de unde hoții mai încearcă să suplimenteze cantitățile tăiate și să transporte pe drumurile publice.

Citește și: Energia geotermală - poluare redusă şi costuri mai mici la încălzire. România are resursele, dar nu sunt exploatate

Multe dintre aceste fapte sunt prinse, sunt peste 20 de mii de controale desfășurate de organele de anchetă – poliție și gardă forestieră, anual, și au fost dublate practic contravențiile, au fost dublate și sancțiunile penale”. 

Sursa foto: Facebook/ Tanczos Barna