-+=
Știri

Smart City

Lifestyle

#greenTALKS

Soluții

CSR

Articole salvate

Stiri

Smart City

Lifestyle

#GREENTALKS

Solutii

CSR

Știri fresh

Masinile electrice vor putea fi cumpărate in leasing social

Mașini electrice în rate în România, printr-un program de leasing auto social garantat de stat. Subvenția ar putea ajunge până la 13.000 de euro.

14 ianuarie 2025, 08:03

Mai mulți căței din București au fost salvați dintr-o curte plină cu deșeuri! Șase dintre ei încă își caută stăpâni

13 ianuarie 2025, 19:00

România mai curată, în fiecare zi! Peste 569 tone de deșeuri și ambrozie, colectate în 6 luni cu ajutorul aplicației Let’s Do It, Romania!

România mai curată, în fiecare zi! Peste 569 tone de deșeuri și ambrozie, colectate în 6 luni cu ajutorul aplicației Let’s Do It, Romania!

13 ianuarie 2025, 18:15

Encapsularea clădirilor cu o anvelopă verde, marele proiect de reabilitare a orașelor lumii

Encapsularea clădirilor cu o anvelopă verde, marele proiect de reabilitare a orașelor lumii

13 ianuarie 2025, 16:35

#greenTALKS

GreenTALKS cu GEODIS România despre digitalizarea și sustenabilitate în logistică. Interviu cu Pierre Kosc VIDEO

GreenTALKS cu GEODIS România despre digitalizarea și sustenabilitate în logistică. Interviu cu Pierre Kosc VIDEO

22 octombrie 2024, 12:10

Cum a fost la Climate Change Summit în București! Zeci de speakeri au propus soluții pentru mii de oameni live și milioane de vizualizări online

Climate Change Summit la București. Cum s-a văzut evenimentul prin ochii Green News + interviurile care contează FOTO și VIDEO

20 octombrie 2024, 16:17

green-talks-coca-cola-hbc-romania-si-angajamentul-pentru-sustenabilitate-o-strategie-pentru-viitor-interviu-cu-alice-nichita-corporate-affairs-sustainability-director-video

GREEN TALKS. Coca-Cola HBC România și drumul spre sustenabilitate, o strategie pentru viitor. Interviu cu Alice Nichita, Corporate Affairs & Sustainability Director VIDEO

13 august 2024, 07:02

Salveaza Articolul

3 minute de citit

Țările care conduc tranziția către energie durabilă

Scris de: Green News | 2 mai 2022, 09:44

tarile-care-conduc-tranzitia-catre-energie-durabila

– Raportul „Promovarea unei tranziții energetice eficiente 2021” evidențiază progresul global în abordarea emisiilor de gaze cu efect de seră din generarea de energie.

– Peste 70% dintre țările urmărite au făcut progrese în ceea ce privește accesul și securitatea la energie, dar doar 13 din 115 țări au făcut îmbunătățiri consistente în ultimii 10 ani.

– Combustibilii fosili au reprezentat 81% din toată puterea în 2018.

– Peste 770 de milioane de oameni încă nu au acces la electricitate.

Suedia, Norvegia și Danemarca s-au clasat pe primul loc în cel mai recent indice de tranziție energetică (ETI) al Forumului Economic Mondial.

Marcând cea de-a 10-a aniversare a indicelui, raportul Promovarea tranziției energetice eficiente 2021 evidențiază progresele realizate în întreaga lume în abordarea emisiilor de gaze cu efect de seră din generarea de energie, într-un moment în care peste 770 de milioane de oameni încă nu au acces fiabil la electricitate.

ETI clasează 115 țări în funcție de performanța energetică, inclusiv de rezistența și eficiența generării și transportului, precum și de progresul către forme mai curate de energie.

a chart ranking countries on their energy performance

Suedia este lider în clasamentul global, urmată de Norvegia și Danemarca. Primele 10 țări reprezintă aproximativ 2% din populația globală și aproximativ 3% din emisiile de CO2 legate de energie.

În timp ce primele 10 poziții sunt ocupate exclusiv din țări dezvoltate, Regatul Unit și Franța sunt singurele economii globale majore care apar.

a diagram showing how to foster effective energy transition.

Provocările rămân

Combustibilii fosili sunt încă sursa dominantă de energie la nivel mondial, reprezentând 81% din toată energia electrică în 2018. Reducerea dependenței de cărbune, petrol și gaze este o parte necesară a atingerii obiectivelor climatice vitale, cum ar fi Obiectivele de dezvoltare durabilă ale ONU și Acordul de la Paris.

În ultimii 10 ani ai ETI, mai mult de 70% dintre țările urmărite au făcut progrese în ceea ce privește accesul la energie și securitate, dar doar 13 dintre cele 115 au înregistrat câștiguri consistente, se arată în raport, menționând că trebuie făcut mai mult pentru a îmbunătăți robustețea alimentării zonelor nou electrificate.

Evaluarea rezilienței

Raportul subliniază trei domenii cheie de interes pentru a crește reziliența tranziției energetice. Acestea sunt:

1. Tranziție justă pentru toată lumea

Trecerea către forme de energie cu emisii scăzute de carbon nu trebuie să submineze securitatea economică și financiară. Factorii politici trebuie să pună în aplicare măsuri care să le susțină economiile, inclusiv reevaluarea politicii energetice și a deciziilor de investiții.

2. Accelerează electrificarea și mergi mai departe

Decarbonizarea sistemelor energetice poate fi realizată doar printr-o finanțare sporită pentru cercetare și dezvoltare, împreună cu o mai bună colaborare intersectorială. Acestea vor fi cele mai eficiente căi către extinderea surselor de energie regenerabilă.

3. Colaborare între sectorul public și cel privat

Investițiile anuale în energie curată și eficiență energetică trebuie să crească cu un factor de șase până în 2050, conform Grupului Interguvernamental al ONU pentru Schimbările Climatice (IPCC). Este nevoie de mai multă colaborare între sectorul public și cel privat. Aceasta ar trebui să includă partajarea riscurilor pentru a atrage investiții pe termen lung.