– Raportul „Promovarea unei tranziții energetice eficiente 2021” evidențiază progresul global în abordarea emisiilor de gaze cu efect de seră din generarea de energie.
– Peste 70% dintre țările urmărite au făcut progrese în ceea ce privește accesul și securitatea la energie, dar doar 13 din 115 țări au făcut îmbunătățiri consistente în ultimii 10 ani.
– Combustibilii fosili au reprezentat 81% din toată puterea în 2018.
– Peste 770 de milioane de oameni încă nu au acces la electricitate.
Suedia, Norvegia și Danemarca s-au clasat pe primul loc în cel mai recent indice de tranziție energetică (ETI) al Forumului Economic Mondial.
Marcând cea de-a 10-a aniversare a indicelui, raportul Promovarea tranziției energetice eficiente 2021 evidențiază progresele realizate în întreaga lume în abordarea emisiilor de gaze cu efect de seră din generarea de energie, într-un moment în care peste 770 de milioane de oameni încă nu au acces fiabil la electricitate.
ETI clasează 115 țări în funcție de performanța energetică, inclusiv de rezistența și eficiența generării și transportului, precum și de progresul către forme mai curate de energie.
Suedia este lider în clasamentul global, urmată de Norvegia și Danemarca. Primele 10 țări reprezintă aproximativ 2% din populația globală și aproximativ 3% din emisiile de CO2 legate de energie.
În timp ce primele 10 poziții sunt ocupate exclusiv din țări dezvoltate, Regatul Unit și Franța sunt singurele economii globale majore care apar.
Provocările rămân
Combustibilii fosili sunt încă sursa dominantă de energie la nivel mondial, reprezentând 81% din toată energia electrică în 2018. Reducerea dependenței de cărbune, petrol și gaze este o parte necesară a atingerii obiectivelor climatice vitale, cum ar fi Obiectivele de dezvoltare durabilă ale ONU și Acordul de la Paris.
În ultimii 10 ani ai ETI, mai mult de 70% dintre țările urmărite au făcut progrese în ceea ce privește accesul la energie și securitate, dar doar 13 dintre cele 115 au înregistrat câștiguri consistente, se arată în raport, menționând că trebuie făcut mai mult pentru a îmbunătăți robustețea alimentării zonelor nou electrificate.
Evaluarea rezilienței
Raportul subliniază trei domenii cheie de interes pentru a crește reziliența tranziției energetice. Acestea sunt:
1. Tranziție justă pentru toată lumea
Trecerea către forme de energie cu emisii scăzute de carbon nu trebuie să submineze securitatea economică și financiară. Factorii politici trebuie să pună în aplicare măsuri care să le susțină economiile, inclusiv reevaluarea politicii energetice și a deciziilor de investiții.
2. Accelerează electrificarea și mergi mai departe
Decarbonizarea sistemelor energetice poate fi realizată doar printr-o finanțare sporită pentru cercetare și dezvoltare, împreună cu o mai bună colaborare intersectorială. Acestea vor fi cele mai eficiente căi către extinderea surselor de energie regenerabilă.
3. Colaborare între sectorul public și cel privat
Investițiile anuale în energie curată și eficiență energetică trebuie să crească cu un factor de șase până în 2050, conform Grupului Interguvernamental al ONU pentru Schimbările Climatice (IPCC). Este nevoie de mai multă colaborare între sectorul public și cel privat. Aceasta ar trebui să includă partajarea riscurilor pentru a atrage investiții pe termen lung.