Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a explicat recent că taxarea mijloacelor de transport poluante este prevăzută în cererea de plată nr. 4 din PNRR, iar România ar putea pierde noi sume de bani din PNRR dacă autorităţile nu vor implementa reforma fiscală și o taxă auto pentru aceste vehicule.
Taxă de 2.000 – 3.000 de lei pentru mașini poluante. Avertismentul lui Marcel Boloș pentru români
Practic, este vorba de 2,3 miliarde de euro, pentru care Guvernul ar trebui să depună actele în vara anului acesta, arată oficialul într-un interviu recent.
Astfel, cererea de plată numărul 4 include măsuri stricte, printre care taxa pentru maşini poluante, dar şi reglementări privind fiscalitatea în România, ceea ce s-ar putea traduce prin noi taxe şi impozite, în caz contrar România ar putea pierde suma netă de 2,3 miliarde de euro. Banii vin însă în schimbul unor reforme.
România nu primeşte finanţare dacă nu implementeză reforma fiscală, ceea ce poate însemna noi taxe.
„Ce este cert în ceea ce privește reforma fiscală este că trebuie să avem un impact bugetar de 1,1% din PIB. Asta înseamnă că 23 de miliarde de lei trebuie să fie generate de măsurile fiscale. În acelaşi plan este prevăzută şi taxa pentru maşini poluante. Pentru fiecare vehicul se va plăti o taxă, În funcţie de cât de mult afectează mediul înconjurător”, a explicat Marcel Boloş, ministrul Fondurilor Europene.
„Ceea ce s-a născut ca dezbatere publică, merg până la 2.000 – 3.000 lei anual. Scopul este ca să avem o flotă auto a României cât mai prietenoasă cu mediul”, mai spune oficialul, potrivit Antena 3.
Când intră în vigoare taxa auto pentru mașinile vechi
Ministrul Finanţelor, Tanczos Barna, a anunţat că taxa auto pentru maşinile poluante va intra în vigoare cel mai devreme la începutul anului 2026. Barna a declarat faptul că majoritatea taxelor se duc în bugetul autorităţilor locale, ceea ce ar putea însemna taxe mai mici la anumite mijloace de transport.
Ministerul Transporturilor pregătește două mari modificari privind taxarea autoturismelor. Așa numita taxa pe poluare va fi transferata într-o noua formulă de calcul a impozitului pe vehicule. Astfel, pe lângă capacitatea cilindrica, în funcție de care se calculează acum impozitul unei mașini, se va adaugă și clasa de poluare.
„Nu am primit o propunere la Ministerul Finanțelor de la dânșii, nu am avut o discuție pe această propunere și nici nu aș vrea să o comentez. Le respect punctul de vedere. Ceea ce e în PNRR este obligația României să analizeze cum scade poluarea și prin intermediul unor taxe și impozite la mijloacele de transport.
Urmează această regândire a impozitării mijloacelor de transport și a folosirii infrastructurii rutiere. Este un jalon care este în sarcina Ministerului Transportului, dar având în vedere că este și o aplicare la nivel local a impozitelor și taxelor locale asupra mijloacelor de transport, trebuie discutată și cu autoritățile locale. Cred că se poate găsi un echilibru care să ducă la reducerea impozitelor pentru mașinile mai puțin poluante, cum ar fi mașinile noi, dar și o creștere a impozitării la mașinile poluante”, a declarat Tanczos Barna, la Antena 3 CNN.
România are al 3-lea cel mai îmbătrânit parc auto din Uniunea Europeană. Vârsta medie a mașinilor la noi în țară este de 15 ani, în timp ce media la nivel european este de 12 ani.
Peste 3 milioane de mașini sunt mai vechi de 20 de ani, iar cele între 16 și 20 de ani numără peste 2 milioane. Doar câteva sute de mii de autoturisme sunt mai noi de 5 ani.