...
-+=
Știri

Smart City

Lifestyle

#greenTALKS

Soluții

CSR

Articole salvate

Stiri

Smart City

Lifestyle

#GREENTALKS

Solutii

CSR

Salveaza Articolul

3 minute de citit

Tehnologie românească cu impact european: O companie propune o alternativă sustenabilă de stocare a energiei – „Casa-Baterie”

Scris de: News Green | 13 mai 2025, 10:07

Lucian Bouleanu
Sursa: bursa.ro

O inițiativă tehnologică dezvoltată în România captează atenția comunității europene de specialitate. „Casa-Baterie”, proiect realizat de compania Polistibrick, oferă o soluție alternativă de generare și stocare a energiei, fără utilizarea bateriilor chimice convenționale, cu potențial de aplicabilitate internațională.

Lucian Bouleanu, CEO EU și inventator al sistemului, a pătruns în domeniul construcțiilor încă din copilărie, influențat de activitatea bunicului său, constructor în Craiova. Împreună cu Bogdan Popovici, Ștefan Popa și Cosmin Curteanu, a dezvoltat o tehnologie care poate contribui semnificativ la transformarea sectorului construcțiilor verzi. Proiectul a beneficiat de vizibilitate într-un program TV, unde a primit susținere financiară din partea investitorilor, conform Bursa.

Principiul de funcționare

Casa-Baterie valorifică greutatea propriei structuri pentru a acumula și restitui energie:

Ziua, energia solară alimentează un sistem hidraulic care ridică ușor construcția de la sol.

Noaptea, structura revine lent la poziția inițială, proces care generează electricitate.

Soluția propusă elimină utilizarea bateriilor chimice, oferind o alternativă ecologică, fără emisii sau riscuri de incendiu, și cu potențial de accesibilitate sporită.

Extinderea unui model integrat de construcție

Casa-Baterie se încadrează într-un ecosistem mai larg dezvoltat de Polistibrick. Compania deține un brevet în Franța pentru o tehnologie care integrează etapele de zidărie, izolație și finisare într-un singur proces. Acest model reduce semnificativ timpii și costurile de execuție, fiind implementat deja în opt țări: Irlanda, Spania, Franța, Belgia, Austria, România, Italia și Turcia.

„Până în 2024, suntem prezenţi în Irlanda, Spania, Franţa, Belgia, Austria, România, Italia şi Turcia. Avem două fabrici funcţionale: una în România şi una în Spania, care produc împreună zeci de mii de mp. Planurile noastre includ extinderea globală şi deschiderea de noi fabrici pe alte continente. Până în 2029, vom avea cinci fabrici, inclusiv în Franţa, Canada şi Statele Unite ale Americii”, a declarat Popa Ştefan, CEO Polistibrick România.

Etapele următoare

Începând cu acest an, Polistibrick va demara testări aplicate ale sistemului Casa-Baterie, în vederea validării funcționale la scară reală. Compania raportează un interes în creștere din partea experților internaționali.

„Suntem pregătiţi să facem următorul pas spre un viitor sustenabil. Casa-Baterie nu este doar o inovaţie românească, ci o soluţie globală pentru un viitor mai verde. Polistibrick inovează pe mai multe planuri, iar anul acesta o să vă prezinte foarte multe produse menite să ajute construcţiile sustenabile, de la spuma de lipit pentru izolaţie până la vopsele cu ceramică sau decorativă termoizolantă. Acestea sunt doar câteva dintre proiectele în curs de derulare. Un alt proiect ambiţios este reinventarea panourilor SIP. Polistibrick a identificat problemele actuale şi unde se pierde foarte mult timp, iar anul acesta va propune cel mai inteligent mod de construcţie folosind sistemul SIP, pe care l-au denumit POLISTISIP.”

Prin abordarea sa tehnologică și direcția strategică de dezvoltare, Polistibrick își consolidează poziția în rândul companiilor orientate spre soluții sustenabile și eficiente energetic. Proiectele în curs indică o direcție favorabilă pentru adoptarea pe scară largă a inovațiilor sale.