Stiri

Teii lui Eminescu se usucă! Avertisment teribil al specialiștilor pentru orașul Iași: În fiecare an se întâmplă asta. De la poluare

3
min
1/8/2024

Teii marelui poet Mihai Eminescu au început să se usuce și să le cadă frunzele, de parcă ar fi venit deja toamna. Specialiștii spune că poluarea este de vină. Cu toate că pomii nu mor, aceștia rămân foarte devreme fără frunze, arată Ziarul de Iași.

Cu toate că suntem abia în luna iulie, foarte mulţi copaci, în special tei, care străjuiesc arterele principale ale Iaşului au început deja să dea semne că a venit toamna.

În timp ce oamenii cred că nu sunt udați bine, specialiștii spun că problemele sunt altele.

,,Mă bucur că i-a mai văzut cineva. Eu locuiesc aici și m-am săturat să-i văd așa, uscați. I-am mai tras de mânecă pe ăștia de la spații verzi, dar nimic. Și au salarii mari. Știți, teii nu pot vorbi, să spună că îi doare, dar se vede că suferă. Nu îi udă nimeni, de asta sunt așa. Și mai e un lucru: când au fost plantați, nu au fost săpați corect, la o adâncime mai mare.

Eu sunt pensionar, în curând nu o să mai fiu, dar ce faceți dumneavoastră sau copiii mai mici? Vă spun eu: așa arată viitorul. Nu va mai exista nimic verde în orașul ăsta”, a declarat un pensionar care locuiește în cartierul Cantemir din oraș pentru Ziarul de Iași.

Teii lui Eminescu se usucă! Avertisment teribil al specialiștilor pentru orașul Iași

Dacă în urmă cu mai mulți ani frunzele teilor cădeau cel mai devreme în a doua parte a lunii august, în prezent aceștia de abia mai prind luna iulie.

Margareta Onica, inginer în cadrul SPI Iași și șef centru, a oferit mai multe explicații privind schimbările care vizează teii, conform sursei citate.

„Nu este o uscare care duce spre moarte, nu mor. În fiecare an se întâmplă asta. De la poluare. Cu siguranță a contat și cantitatea de apă, dar nu are nimeni suficientă apă, pentru că e mare Iașul. Apoi, cum a fost vara aceasta, ne putem raporta la recordurile de temperatură. Nici nu prea au fost precipitații iarna. Mai ales în ultimii ani.

Schimbarea climatică nu mai permite teiul. Cred că trebuie să facem un lobby, pentru ieșeni, să înțeleagă că teiul nu mai merge în Iași. S-a schimbat clima. Nu mai avem ierni bogate în precipitații, iar vara e prea cald. Astfel, nu mai rezistă teiul. Teiul e un arbore de talie medie, cu celula mare, de esență moale. E sensibil la dăunători, la boli, la poluare… Nu mai merge. Teiului îi trebuie umiditate atmosferică”, arată specialista.

Practic, cauzele care conduc la uscarea prematură a teilor reprezintă un cumul de factori: condițiile climatice – modificările pot duc la stres termic și hidric, condițiile solului – compactarea solului din cauza traficului pietonal sau rutier poate reduce aerarea rădăcinilor și accesul la apă, și stresul de mediu –  poluarea aerului, salinizarea solului la deszăpezire și modificările extreme de temperatură.

sursa foto: BZI.ro