CSR

TexCycle se alătură Coaliției pentru Economia Circulară – CERC, pentru a susține decarbonizarea sectorului textil!

2
min
29/5/2024

Compania își reafirmă astfel angajamentul de a acționa responsabil față de mediul înconjurător și comunitate, dar și de a fi un pionier în adoptarea soluțiilor durabile în întrgul sector textil.

TexCycle, una dintre cele mai inovatoare companii din regiunea balcanică, este încântată să anunțe aderarea sa la Coaliția pentru Economia Circulară – CERC. Prin această inițiativă începe o nouă etapă în angajamentul companiei de a promova sustenabilitatea și inovația în industria industria textilă, dar și de a contribui în mod substanțial la stimularea economiei circulare în România.

“Suntem încântați să devenim membri ai Coaliției pentru Economie Circulară - CERC pentru că se armonizează perfect cu angajamentul nostru de a promova sustenabilitatea și circularitatea. La TexCycle, ne angajăm să optimizăm utilizarea diverselor materiale textile. Recunoaștem că atingerea acestui obiectiv necesită colaborare și îmbunătățire continuă. Așteptăm cu nerăbdare să cooperăm cu ceilalți membri, să contribuim la creșterea economică și să sprijinim tranziția către o economie circulară.

În prezent, industria textilă se confruntă cu o presiune legislativă din ce în ce mai mare. De la regulamente și directive la nivel european la legi specifice fiecărei țări care intră în vigoare, Europa vizează o revizuire completă a industriei până în 2030. Industria trebuie să treacă la noi modele de afaceri circulare în diferite direcții. Aceste noi reglementări viitoare sunt încă în curs de elaborare, ceea ce creează multe incertitudini și neconcordanțe pentru piață și pentru întreaga industrie. Trebuie să existe un echilibru între obiectivele de mediu ridicate și competitivitatea companiilor din acest sector.” spune Sirma Zheleva – Manager Sustenabilitate TexCycle.

”Aderarea la CERC a TexCycle vine într-un moment în care tot sectorul textil este implicat în transformarea circulară a operațiunilor pe întregul lanț de aprovizionare cu materiale, producție, distribuție, consum, reparare, reutilizare și valorificare a deșeurilor rezultate. Ne bazăm și pe expertiza TexCycle în grupurile de lucru care implementează Planul de Acțiune al Strategiei Naționale pentru Economia Circulară și considerăm ca modelul lor de business circular constituie un exemplu de bune practici care trebuie scalat la nivel național, pentru a da valoarea meritată materialelor textile, prin prelungirea duratei lor de viată, contribuind astfel la scăderea emisiilor de carbon.” a declarat Alexandru Laibăr – Director Executiv al Coaliției pentru Economia Circulară -CERC.

Prin aderarea la Coaliția pentru Economia Circulară - CERC, compania TexCycle își reafirmă angajamentul de a acționa responsabil față de mediul înconjurător și comunitate, dar și de a fi un pionier în adoptarea soluțiilor durabile în întregul sector textil.

Alături de partenerii din CERC, își propune să contribuie la crearea unui mediu de afaceri în care produsele pot fi reparate, reutilizate, reintroduse în circuitul economic, iar la finalul ciclului de viață reciclate, reducând astfel deșeurile și impactul asupra mediului.

Despre TexCycle România

TexCycle este o companie bulgară care oferă o gamă cuprinzătoare de soluții pentru extinderea duratei de viață a textilelor uzate. Fondată în 2000 la Varna, compania s-a concentrat inițial pe sortarea, repararea și vânzarea cu ridicata a îmbrăcămintei second-hand. De-a lungul timpului, a devenit un furnizor preferat pentru numeroase întreprinderi de reciclare a îmbrăcămintei uzate și textilelor din 25 de țări de pe 5 continente.

În 2018, TexCycle a fost pionier în sistemele separate de colectare a textilelor în Bulgaria, extinzându-și ulterior operațiunile sale către România și Grecia.

În 2023, compania a investit într-o instalație de transformare a fibrelor textile din fibre uzate, care pot fi apoi procesate într-o varietate de produse finale nețesute și fire regenerate. Țesăturile au aplicații diverse în industrii precum aerospațial, auto și construcții, asigurând izolare acustică și termică. Firele regenerate oferă o durabilitate alternativă la opțiunile tradiționale și sunt utilizate în îmbrăcăminte, textile pentru casă și țesături industriale.

Cu 500 de angajați răspândiți în 4 țări și peste 30.000 de metri pătrați de spații pentru sortare și de depozitare, TexCycle își extinde continuu activitățile pentru a acoperi întregul spectru de soluții sustenabile și circulare pentru un ecosistem textil în buclă închisă.

Despre Coaliția pentru Economia Circulară – CERC

Scopul Coaliției pentru Economia Circulară – CERC este promovarea principiului obiectiv al Pachetului CE privind economia circulară, acela de a stimula dezvoltarea de noi piețe și modele de afaceri, în scopul dezvoltării economiei și al creării de noi locuri de muncă prin:

• Realizarea de studii și rapoarte referitoare la domeniul gestiunii deșeurilor și urmărirea rezultatelor obținute ca urmare a implementării elementelor fundamentale ale economiei circulare.

• Încheierea de parteneriate cu organisme naționale și internaționale cu scopul implementării de programe ce urmăresc promovarea și implementarea principiilor economiei circulare.

• Organizarea și participarea la conferințe și evenimente de profil, în vederea schimbului de know-how și prezentarea unor exemple de bune practici.

• Comunicarea cu autoritățile centrale și locale precum și comisiile de specialitate din Parlament, prin participarea la grupurile de lucru și dezbaterile publice, în vederea unei informări corecte asupra beneficiilor pe care economia circulară le poate aduce economiei românești.

• Inițiative în vederea conformării din punct de vedere legislativ în toate zonele gestiunii deșeurilor: proiectare, prevenire, reutilizare, reciclare, prin completarea legislației primare și subsecvente, în sensul transpunerii reglementărilor europene și ale bunelor practici internaționale referitoare la economia circulară.

• Promovarea recomandărilor UE (Buying Green Handbook) privind achizițiile verzi.