-+=
Știri

Smart City

Lifestyle

#greenTALKS

Soluții

CSR

Articole salvate

Stiri

Smart City

Lifestyle

#GREENTALKS

Solutii

CSR

Știri fresh

Guvernul alocă peste două miliarde de lei pentru investițiile comunităților locale și pentru alimentarea cu energie termică 

Guvernul alocă peste două miliarde de lei pentru investițiile comunităților locale și pentru alimentarea cu energie termică 

12 decembrie 2024, 16:59

discutii-la-nivelul-guvernului-privind-sistemul-de-garantie-returnare

S-a aflat ultima zi în care românii vor putea cumpăra ambalaje fără garanția de 50 de bani pentru SGR

12 decembrie 2024, 15:25

Deșertificare și harta riscului de deșertificare

Discuţii privind deșertificarea, încheiate în Arabia Saudită. Îndoieli privind la modul de finanțare a luptei împotriva acestui flagel

12 decembrie 2024, 14:35

„Pădure urbană” pe acoperişul unei staţii de sortare: Proiect inovator pentru gestionarea deşeurilor la capătul Bulevardului Timişoara

12 decembrie 2024, 13:08

#greenTALKS

GreenTALKS cu GEODIS România despre digitalizarea și sustenabilitate în logistică. Interviu cu Pierre Kosc VIDEO

GreenTALKS cu GEODIS România despre digitalizarea și sustenabilitate în logistică. Interviu cu Pierre Kosc VIDEO

22 octombrie 2024, 12:10

Cum a fost la Climate Change Summit în București! Zeci de speakeri au propus soluții pentru mii de oameni live și milioane de vizualizări online

Climate Change Summit la București. Cum s-a văzut evenimentul prin ochii Green News + interviurile care contează FOTO și VIDEO

20 octombrie 2024, 16:17

#greenTALKS cu Ioana Botezatu, Head of CSR la SG GSC India & Romania, despre digitalizare și sustenabilitate în practică: "Este esențial să mă gândesc ce fac eu ca să-mi reduc consumul"

#greenTALKS cu Ioana Botezatu, Head of CSR la SG GSC India & Romania, despre digitalizare și sustenabilitate în practică: „Este esențial să mă gândesc ce fac eu ca să-mi reduc consumul”

11 noiembrie 2024, 12:04

Salveaza Articolul

3 minute de citit

Top 5 animale pe cale de dispariţie în Europa din cauza oamenilor

Scris de: Green News | 16 martie 2023, 09:52

top-5-animale-pe-cale-de-disparitie-in-europa

Populaţiile globale de animale sălbatice au scăzut cu 69% în medie, comparativ cu anul 1970, potrivit unui raport WWF din 2022.

Luna aceasta, secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), Antonio Guterres, a spus că oamenii au eşuat într-un mod „abject” să protejeze „diversitatea magnifică a vieţii de pe planeta noastră”.

„Activitățile umane distrug pădurile, junglele, terenurile agricole, oceanele, râurile, mările și lacurile care au fost odinioară înfloritoare. Un milion de specii sunt pe cale de dispariție, din cauza distrugerii habitatelor, a poluării cu combustibili fosili și a agravării crizei climatice. Trebuie să punem capăt acestui război împotriva naturii”, a spus el.

Iată câteva dintre animalele pe care Europa riscă să le piardă, potrivit euronews.com.

Vulpea arctică

Doar aproximativ 450 de astfel de carnivore albe au mai rămas în Uniunea Europeană. Vulpea arctică are o prezenţă redusă în Finlanda şi Suedia, însă există populaţii mai mari în Rusia.

Iniţial, animalul a fost pe cale de dispariţie din cauza vânătorii pentru blana sa, iar acum se confruntă cu o nouă amenințare din cauza schimbărilor climatice – pe măsură ce tundra arctică de care depinde dispare.

Rechinul vulgar

Al doilea rechin ca mărime din lume se află acum pe lista IUCN (Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii), întrucât este pe cale de dispariție.

Rechinul vulgar a fost vizat timp de secole întregi de pescuitul cu harpoane şi plase, iar atunci când înoată în jurul oceanului trebuie să se ferească de nave şi de capturi accidentale.

Anghila europeană

Peştele este listat ca fiind pe cale critică de dispariţie de către IUCN Şi se confruntă cu o gamă largă de ameninţări, de la schimbări climatice la poluare.

Populaţia de anghile a scăzut cu 90% în doar câteva decenii.

Râsul

Această felină cu urechi ascuțite este cu siguranță unul dintre cele mai carismatice mamifere pe care riscăm să le pierdem în Europa.

Râsul iberic și râsul eurasiatic sunt două dintre cele cinci specii mari de carnivore rămase încă pe continent. Prima este cea mai amenințată specie de feline din lume, endemică în Spania și Portugalia.

Ecologiștii au avertizat că populația de râs eurasiatic s-ar putea prăbuși în curând în Franța. Dar Suedia tocmai le-a acordat vânătorilor licențe pentru a ucide un total de 201 de râși.

România are una dintre cele mai mari populaţii de râs din Europa.

Citeşte şi: GALERIE FOTO. Imagini rare cu un râs într-o pădure din Hunedoara

Foca călugăr mediteraneană

Foca călugăr mediteraneană este o vedere rară în apele europene, având în vedere statutul său pe cale de dispariție.

Începând cu 2015, s-a estimat că mai puțin de 700 dintre aceste foci supraviețuiesc în trei sau patru subpopulații izolate din Marea Mediterană, în special Marea Egee, arhipelagul Madeira și zona Cabo Blanco din nord-estul Oceanului Atlantic.

Se crede că sunt cele mai rare specii de Pinniped (foci) din lume.

Foto: wirestock/Freepik