...
-+=
Știri

Smart City

Lifestyle

#greenTALKS

Soluții

CSR

Articole salvate

Stiri

Smart City

Lifestyle

#GREENTALKS

Solutii

CSR

#greenTALKS

#greenTALKS cu Ioana Botezatu, Head of CSR la SG GSC India & Romania, despre digitalizare și sustenabilitate în practică: "Este esențial să mă gândesc ce fac eu ca să-mi reduc consumul"

#greenTALKS cu Ioana Botezatu, Head of CSR la SG GSC India & Romania, despre digitalizare și sustenabilitate în practică: „Este esențial să mă gândesc ce fac eu ca să-mi reduc consumul”

11 noiembrie 2024, 12:04

Cum a fost la Climate Change Summit în București! Zeci de speakeri au propus soluții pentru mii de oameni live și milioane de vizualizări online

Climate Change Summit la București. Cum s-a văzut evenimentul prin ochii Green News + interviurile care contează FOTO și VIDEO

20 octombrie 2024, 16:17

GreenTALKS cu GEODIS România despre digitalizarea și sustenabilitate în logistică. Interviu cu Pierre Kosc VIDEO

GreenTALKS cu GEODIS România despre digitalizarea și sustenabilitate în logistică. Interviu cu Pierre Kosc VIDEO

22 octombrie 2024, 12:10

Salveaza Articolul

2 minute de citit

Topirea gheţarului Theodul din munții Alpi mută graniţa dintre Italia și Elveția

Scris de: Green News | 1 august 2022, 01:12

topirea-ghetarului-theodul-din-muntii-alpi-muta-granita-dintre-italia-si-elvetia

Gheţarul Theodul care se topeşte în Munţii Alpi a mutat graniţa dintre Elveţia şi Italia, punând în discuţie locaţia unei cabane montane italiene, relatează The Guardian, citată de News.ro.

Graniţa se află de-a lungul unei diviziuni de drenaj – punctul în care apa de topire se va scurge pe fiecare parte a muntelui, către o ţară sau alta.

Însă retragerea gheţarului Theodul înseamnă că bazinul hidrografic s-a strecurat spre Rifugio Guide del Cervino, un refugiu pentru vizitatori în apropierea vârfului Testa Grigia de 3.480 de metri şi trece treptat pe sub clădire.

Într-o vizită recentă la restaurantul din locul refugiului, Frederic, un turist în vârstă de 59 de ani, a întrebat: ”Deci, suntem în Elveţia?”

Citește și: ANALIZĂ De ce istoria nu se repetă și când vine vorba de climă?

Răspunsul a făcut obiectul unor negocieri diplomatice începute în 2018 şi încheiate cu un compromis anul trecut, dar detaliile rămân secrete.

Când refugiul a fost construit pe o stâncă în 1984, cele 40 de paturi şi mesele lungi din lemn se aflau în întregime pe teritoriul italian. În prezent, două treimi din cabană, inclusiv cele mai multe paturi şi restaurantul, sunt situate din punct de vedere tehnic în sudul Elveţiei.

Problema a ajuns în prim-plan deoarece zona, care se bazează pe turism, este situată în vârful uneia dintre cele mai mari staţiuni de schi din lume. Recent, a fost construită o staţie de telecabină la câţiva metri distanţă.

Citește și: ANALIZĂ Soarele invizibil de pe acoperiș

Un acord a fost încheiat la Florenţa în noiembrie 2021, dar rezultatul va fi dezvăluit doar după ce va fi aprobat de guvernul elveţian, nu înainte de 2023. ”Am fost de acord să împărţim diferenţa”, a spus Alain Wicht, şeful de frontieră la agenţia naţională de cartografiere elveţiană Swisstopo.

Printre atribuţiile sale se numără supravegherea celor 7.000 de borne de frontieră de-a lungul celor 1.935 km de graniţă cu Austria, Franţa, Germania, Italia şi Liechtenstein. 

Sursa foto: Wikimedia Commons / Cable1