Un raport al companiei elvețiene IQAir, publicat în 2023, arată că doar șapte țări au atins niveluri sigure de poluare a aerului.
Raportul se bazează pe date colectate de la peste 30.000 de stații de monitorizare din 134 de țări, teritorii și regiuni, conform informațiilor furnizate de Euronews și preluate de Capital.
Datele indică faptul că 124 de țări depășesc nivelurile sigure de PM2,5, conform standardelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Particulele PM2,5, mai mici de 2,5 microni în diametru, pot pătrunde adânc în plămâni și în sistemul circulator, fiind asociate cu afecțiuni cardiovasculare și respiratorii, hipertensiune arterială, astm, tulburări psihologice și decese premature.
Cele șapte țări care au respectat limita de siguranță de cinci micrograme pe metru cub (µg/m³) sunt Australia, Estonia, Finlanda, Grenada, Islanda, Mauritius și Noua Zeelandă. Alte regiuni care au respectat acest standard includ Puerto Rico, Bermuda și Polinezia Franceză.
Islanda, cea mai puțin poluată
În Europa, Islanda a înregistrat cel mai scăzut nivel al PM2,5, cu 4 µg/m³, urmată de Estonia (4,7 µg/m³) și Finlanda (4,9 µg/m³). Majoritatea țărilor europene se încadrează în categoria „verde”, care indică niveluri de poluare de până la dublul standardului OMS. Printre acestea se numără Suedia, Irlanda, Norvegia și Portugalia, alături de alte state europene.
În 2023, 54% dintre orașele europene au fost clasificate drept „ecologice”, în creștere față de 39% în 2022. Țări precum Croația au înregistrat progrese semnificative, reducând nivelurile medii de PM2,5 cu peste 40%, datorită utilizării energiei regenerabile, care reprezintă 31% din mixul energetic național. Croația a adoptat politici pentru eliminarea treptată a cărbunelui până în 2033 și reducerea emisiilor de metan cu 30% față de nivelurile din 2020.
Cu toate acestea, țări din categoria „portocaliu”, inclusiv România, Moldova și Grecia, au raportat niveluri de poluare de până la cinci ori mai mari decât standardele de siguranță. În Bosnia și Herțegovina și Macedonia de Nord, nivelurile de PM2,5 au rămas printre cele mai ridicate din Europa, ambele fiind clasificate în categoria „roșie”.
Cele mai poluate state
Cele mai mari niveluri de poluare a aerului s-au înregistrat în Asia de Sud și Centrală. Bangladesh a avut cea mai proastă calitate a aerului la nivel global, cu o medie anuală de 79,9 µg/m³, urmat de Pakistan și India.
Pentru prima dată, Canada a fost raportată drept cea mai poluată țară din America de Nord, incluzând cele mai afectate 13 orașe din regiune. În multe părți ale lumii, lipsa datelor privind calitatea aerului limitează măsurile de reducere a poluării, mai ales în Africa, unde o treime din populație nu are acces la aceste informații.
„Un mediu curat, sănătos și durabil este un drept universal al omului”, spune Frank Hammes, CEO global al IQAir. „În multe părți ale lumii, lipsa datelor despre calitatea aerului întârzie acțiuni decisive și perpetuează suferința umană inutilă… În 2023, poluarea aerului a rămas o catastrofă globală pentru sănătate… Setul de date global al IQAir reamintește nedreptățile din aceste zone și necesitatea de a implementa numeroase soluții”, a spus acesta.