Life Style

Tot mai mulți români aleg compostul pentru a reduce risipa alimentară și a obține un îngrășământ natural

1
min
4/6/2024

Aparatele de mici dimensiuni pentru producerea compostului acasă din ce în ce mai căutate

Tot mai mulți oameni preferă să nu arunce resturile alimentare la gunoi, alegând în schimb să le folosească pentru a produce compost, un îngrășământ natural ideal pentru grădini. Comisia Europeană ne-a impus ca, până anul viitor, să reciclăm cel puțin 55% din deșeurile municipale. Cu toate acestea, suntem departe de acest obiectiv, mai ales că legislația care reglementează acest sector nu are încă norme de aplicare.

Aparatele de mici dimensiuni pentru producerea compostului acasă sunt foarte căutate. Aceste mașinării compacte pot procesa orice fel de resturi alimentare, transformându-le în două săptămâni într-un îngrășământ bogat în nutrienți, potrivit pentru flori și grădină. Astfel, coșul de gunoi se umple mai rar.

Un astfel de aparat costă în jur de 1.500 de euro și este o opțiune bună inclusiv pentru birouri.

Magazinele și restaurantele au, de asemenea, soluții pentru a transforma mâncarea nevândută în loc să o arunce. Ele pot colabora cu companii specializate care colectează alimentele expirate. În România, au apărut multe companii care transformă alimentele aruncate în biogaz și energie sau în compost utilizabil în agricultură, însă statul pare să pună obstacole în acest sector. Deși legea care reglementează domeniul a fost adoptată de patru ani, normele de aplicare lipsesc.

Cristina Feodorov, directorul de dezvoltare al unei firme de compostare, explică pentru ProTv: „Pentru a vinde sau valorifica compostul, este necesar să demonstrezi că acesta este sigur pentru populație, deoarece ajunge în agricultură. În prezent, câțiva operatori din țară și-au certificat compostul în alte țări”.

În România, se generează anual aproximativ 3 milioane de tone de deșeuri municipale, care includ resturile alimentare, dar doar un milion de tone sunt reciclate.