Un eveniment tragic a avut loc pe insula australiană Tasmania, unde 157 de delfini din specia „false balene ucigașe” (Pseudorca crassidens) au eșuat pe o plajă din apropierea localității Arthur River. Agenții de protecție a mediului au confirmat miercuri moartea a 21 dintre ei, potrivit AFP.
Operațiune de salvare contracronometru
Restul de 136 de cetacee erau încă în viață în cursul dimineții, iar specialiștii din Departamentul de Mediu din Tasmania au inițiat o operațiune complexă de salvare, transmit Știrile ProTv.
„Operațiunea de răspuns în această zonă este extrem de dificilă din cauza inaccesibilității sitului, a condițiilor oceanice dure și a provocărilor logistice pentru livrarea de echipamente specializate în acest loc izolat”, se arată într-un comunicat al autorităților.
Cauzele eșuării masive a delfinilor
Fenomenul eșuării delfinilor, în special al celor din specia „false balene ucigașe”, este frecvent și poate avea cauze multiple. Potrivit Muzeului Australian, aceste cetacee sunt extrem de sociale, formând bancuri de peste 50 de indivizi. O posibilă explicație este că unul dintre liderii grupului s-a dezorientat, conducând astfel întreaga comunitate spre uscat.
Intervenția specialiștilor
Experți în fauna sălbatică și medici veterinari s-au deplasat la fața locului pentru a evalua starea delfinilor și pentru a coordona operațiunile de salvare. Prioritatea este menținerea cât mai multor exemplare în viață și ghidarea lor înapoi în ape sigure.
Un fenomen recurent
Australia s-a confruntat frecvent cu astfel de tragedii ecologice. În septembrie 2022, aproape 500 de balene-pilot au eșuat pe plajele Tasmaniei, iar majoritatea dintre ele nu au supraviețuit. Comunitatea științifică analizează posibile soluții pentru a preveni astfel de evenimente în viitor.
Rămâne de văzut dacă echipele de salvare vor reuși să readucă în ocean cât mai multe exemplare din acest banc de delfini eșuat.