Stiri

Tragedie marină: 77 de balene pilot eșuate pe Insula Orkney

2
min
19/7/2024

Cercetătorii investighează cauzele ascunse în craniile balenelor, avertizând asupra impactului zgomotului subacvatic provocat de om

Săptămâna trecută, insula Orkney Sanday a fost martora unui eveniment tragic: eșuarea în masă a 77 de balene pilot, cel mai mare astfel de incident înregistrat vreodată pe țărmurile britanice. Inițial, 12 dintre balene erau încă în viață, dar, din păcate, nu au supraviețuit.

Acest incident a avut loc aproape exact la un an după ce 55 de balene pilot au eșuat pe plaja Tolsta din insula Lewis din Hebride. Dr. Andrew Brownlow, directorul Scottish Marine Animal Stranding Scheme (SMASS) de la Universitatea din Glasgow, consideră că aceste evenimente repetate nu sunt coincidențe.

„Eșuarea din Orkney are multe paralele cu cea de anul trecut, în ceea ce privește numărul de animale implicate și comportamentul lor”, spune Brownlow, conform The Guardian. Cercetările sugerează că eșuările în masă cresc exponențial, atât în număr, cât și în frecvență. Din cele 13 eșuări în masă de balene pilot înregistrate de SMASS din 1992, 10 au avut loc în ultimul deceniu.

Balenele pilot cu aripioare lungi, care pot atinge lungimi de peste 7 metri, sunt foarte sociale și urmează adesea un lider, ceea ce le face vulnerabile la eșuările în masă. Condițiile meteorologice severe, bolile și furtunile solare au fost anterior considerate cauze, dar echipa de 22 de oameni de știință de la SMASS și Institutul de Zoologie din Londra investighează noi ipoteze, inclusiv impactul zgomotului subacvatic provocat de oameni.

Factorii determinați pentru eșuarea balenelor

Mariel ten Doeschate, unul dintre cercetători, a efectuat autopsii pe 20 dintre balenele eșuate și a constatat că animalele erau sănătoase și recent hrănite. Ea sugerează că stresul și zgomotul intens subacvatic ar putea fi factori determinanți pentru eșuare.

Echipa caută dovezi ale traumelor sonore în urechile interne ale balenelor, un proces laborios care poate dura până la un an. Aceasta ar putea confirma că sunetele puternice provocate de activitățile umane perturbă grav navigația balenelor.

Brownlow subliniază că apele scoțiene, care se încălzesc, atrag tot mai multe balene pilot pentru reproducere, dar și că sunt tot mai periculoase din cauza activităților industriale. „Trebuie să fim foarte atenți la ce altceva facem în acele ape,” avertizează el. „În caz contrar, acest lucru va deveni un eveniment îngrozitor de comun.”

Aceste evenimente tragice evidențiază necesitatea unor măsuri urgente pentru protejarea vieții marine și a ecosistemelor oceanice, în fața creșterii poluării fonice și a altor amenințări provocate de om.

Fotografie: Emma Neave-Webb/BDMLR