CSR

Tranzacție importantă pe piața eolienelor din România

2
min
9/5/2024

Cel mai mare dezvoltator de proiecte eoliene din țara noastră și-a vândut participația la parcul eolian Dobrogea

Emmanuel Muntmark, cunoscut drept unul dintre cei mai importanți dezvoltatori de proiecte eoliene din România, a finalizat vânzarea restului de acțiuni pe care le mai deținea la o companie care dezvoltă un parc eolian în Dobrogea către partenerii săi de la Alerion, conform informațiilor furnizate de economica.net.

Conform tranzacției, Muntmark a cedat către Alerion Energy Ro 54% din acțiunile firmei Vulturu Wind Farm, conform unei decizii publicate în Monitorul Oficial în luna februarie. Această mișcare marchează ieșirea definitivă a lui Muntmark din acționariatul companiei, iar acum Alerion deține integral compania.

Firma, acum controlată integral de către Alerion, este responsabilă pentru dezvoltarea unui parc eolian denumit Vulturu Vest, cu o capacitate de 108 MW, situat în zona Dobrogei.

Cine controlează compania

Această tranzacție reprezintă finalizarea unei strategii mai ample. În luna ianuarie, Muntmark a vândut deja partenerilor săi de la Alerion Clean Power 27% din acțiunile a trei alte companii care dezvoltă proiecte eoliene în regiunea Dobrogei.

Într-o primă tranzacție, Muntmark a vândut către Alerion Energy Ro 27% din compania Vulturu Power Park, menținându-și o participație majoritară de 54%, în timp ce Alerion a devenit deținătorul a 45% din acțiuni.

Într-o altă tranzacție, Muntmark a vândut tot 27% din firma Vulturu Wind Farm către Alerion Energy Ro, păstrându-și aceeași participație majoritară de 54%, iar Alerion ajungând la 45%. Acum, Muntmark a finalizat vânzarea totală a acțiunilor sale.

Proiecte energetice ample

Într-o a treia tranzacție similară, Muntmark a cedat tot 27% din compania Energo Windprod SRL către Alerion Energy Ro, rămânând cu o participație majoritară de 54%, iar Alerion deținând 45%.

Toate cele trei companii, fondatoare de către Muntmark, sunt implicate în dezvoltarea unor proiecte eoliene în zona Dobrogei, inclusiv centrala electrică eoliană (CEE) Vulturu Est, cu o capacitate de 114 MW, CEE Vulturu Vest, cu 108 MW și CEE Vulturu Nord, cu 114 MW.

În anul 2021, Alerion a anunțat intenția de a investi aproximativ 700 milioane de euro în extinderea capacității instalate, cu accent pe Italia, România și Spania. Planul companiei vizează atingerea unei capacități totale de peste 1,5 MW, din care 300 MW din proiecte fotovoltaice.