Life Style

TRANZIȚIA ENERGETICĂ, între dependența de lemne de foc și soluții alternative | Green Tech & Film Festival 2024

1
min
29/5/2024

Evenimentul a făcut parte din cea de-a șaptea ediție a Green Tech & Film Festival (GTFF7), susținut de Ambasada Suediei, cu participarea Smart City Sweden

În data de 28 mai, evenimentul "TRANZIȚIA ENERGETICĂ, între dependența de lemne de foc și soluții alternative| Green Tech & Film Festival 2024" a reunit reprezentanți ai comunităților locale și ai autorităților centrale din sectorul mediu și energie, alături de experți din societatea civilă și academică, la inițiativa WWF România și Green Tech & Film Festival. Această întâlnire a fost o platformă pentru schimbul de informații și bune practici privind utilizarea sustenabilă a biomasei solide.

În cadrul discuțiilor, un punct important a fost interesul pentru un program tip Rabla sau Casa Verde destinat sobelor ecologice, inclusiv cele cu lemne, cărbuni sau gaz. Inițiativa ar putea sprijini tranziția către soluții de încălzire mai prietenoase cu mediul, reducând emisiile de carbon și promovând utilizarea responsabilă a resurselor naturale.

Un alt subiect cheie a fost managementul energiei căldurii în exces în comunități. S-a discutat despre modalitățile prin care companiile și locuitorii pot colabora pentru a partaja resursele energetice, creând un sistem de distribuție eficientă a căldurii. Exemple de succes din diverse cartiere care folosesc aceste metode de sharing au fost prezentate, demonstrând beneficiile economice și de mediu.

Proiectul LIFE Bio-Balance și ediția a șaptea a Green Tech & Film Festival

Evenimentul a făcut parte din cea de-a șaptea ediție a Green Tech & Film Festival (GTFF7), susținut de Ambasada Suediei, cu participarea Smart City Sweden. Proiectul LIFE Bio-Balance, implementat în parteneriat cu WWF Ungaria, Agenția de Energie Plovdiv, Habitat for Humanity din Bulgaria și România, urmărește sprijinirea tranziției către economii reziliente și cu emisii scăzute de carbon în țările CEE.

În cadrul evenimentului, au fost prezentate rezultatele unui chestionar la care au participat 880 de municipalități din România în 2023, privind utilizarea biomasei forestiere pentru încălzire și vulnerabilitatea energetică. Anul acesta, s-a lansat un chestionar similar pentru a analiza evoluția situației și pentru a identifica noi soluții sustenabile.

Acest eveniment a fost o oportunitate valoroasă de a accesa cele mai noi informații și de a construi rețele de colaborare între profesioniști din domeniul mediului și energiei.