Solutii

Trecerea la un viitor exclusiv al mașinilor electrice ar însemna pierderi de locuri de muncă, avertizează președintele Toyota

3
min
11/10/2024

Trecerea la un viitor exclusiv al vehiculelor electrice ar duce la pierderi de locuri de muncă în rândul celor care au lucrat la tehnologii legate de motoare, inclusiv la numeroșii furnizori din sector, a declarat joi președintele Toyota Motor, arată Reuters.

„Există 5,5 milioane de persoane implicate în industria auto din Japonia. Printre aceștia se numără cei care fac (muncă) legată de motoare de mult timp”, a declarat Akio Toyoda reporterilor.

„Dacă vehiculele electrice devin pur și simplu singura alegere, inclusiv pentru furnizorii noștri, locurile de muncă ale acestor oameni vor fi pierdute”, a spus el, adăugând că îi plac vehiculele pe benzină.

Toyota, cel mai mare producător auto din lume după vânzări, a fost mai precaută în abordarea sa față de vehiculele electrice decât alți producători. Acest lucru o ajută în prezent, pe măsură ce vânzările globale de vehicule electrice încetinesc și beneficiază de cererea pentru gama sa hibridă în expansiune, inclusiv pe principala sa piață, Statele Unite, arată Reuters.

Compania susține ceea ce numește o strategie „cu mai multe căi” către emisii zero de carbon, care include vehicule electrice, hibride, vehicule cu pile de combustie pe bază de hidrogen și alte tehnologii de propulsie.

În ianuarie, Toyoda a declarat că vehiculele electrice vor reprezenta cel mult 30% din piața auto globală, iar restul va fi reprezentat de hibrizi, vehicule cu pile de combustie pe bază de hidrogen și vehicule cu ardere de combustibil. El nu a specificat un termen pentru această previziune.

Toyoda a făcut aceste comentarii reporterilor la dezvelirea unui bust al tatălui său, Shoichiro Toyoda, la Universitatea Nagoya din centrul Japoniei.

Bătrânul Toyoda, care a murit anul trecut la vârsta de 97 de ani, a condus Toyota în anii 1980, când compania a remodelat piața auto mondială, înlăturând dominația Detroit-ului. De asemenea, el a supravegheat lansarea mărcii de lux Lexus și a hibridului Prius.