Life Style

Trei sferturi din energia UE a fost verde în primul semestru din acest an

2
min
2/7/2024

Statele Uniunii Europene au reușit de la începutul anului și până în prezent să își axeze economia pe energia regenerabilă

De la începutul anului și până în prezent, trei sferturi din electricitatea produsă în Uniunea Europeană a provenit din surse fără emisii de dioxid de carbon (CO2), marcând cel mai ecologic mix energetic din istoria blocului comunitar, conform unui raport publicat luni de Eurelectric, asociația industriei energiei electrice din Europa, citat de Reuters și Agerpres și prezentat de financialintelligence.ro.

În primele șase luni ale anului 2024, sursele de energie fără emisii au generat 74% din electricitatea UE, din care 50% au fost surse regenerabile, precum energia eoliană și solară, iar 24% a fost energie nucleară. "Niciodată înainte, generarea de electricitate în Europa nu a avut un profil cu emisii atât de scăzute de carbon", a declarat Kristian Ruby, secretarul general al Eurelectric, pentru Reuters.

Contribuția cărbunelui a fost de 9%

Contribuția cărbunelui la producția de electricitate a UE a scăzut la 9%, iar cea a gazelor la 13%, cele mai reduse ponderi de până acum pentru aceste combustibili fosili. Motorul principal al acestei tranziții a fost instalarea rapidă a capacităților de energie regenerabilă. În 2023, UE a adăugat 56 gigawați (GW) de capacitate solară nouă și 16 GW de capacitate eoliană, stabilind un record.

Cu toate acestea, cererea de electricitate în Europa a scăzut, facilitând o mai mare pondere a surselor ecologice în mixul energetic. În prima jumătate a anului 2024, cererea de energie a UE a fost cu 5,8% mai mică decât în aceeași perioadă din 2021. Prețurile energiei au atins niveluri record în 2022, după ce Rusia a redus livrările de gaze, forțând industriile și consumatorii să economisească energie pentru a reduce costurile, iar unele industrii nu și-au revenit încă la nivelurile de producție de dinaintea crizei.

Crește ponderea energiei verzi

Creșterea ponderii energiei verzi va ajuta Europa să își atingă obiectivele climatice și să își reducă dependența de importurile de combustibili fosili. Totuși, există semne că rețelele electrice învechite nu fac față schimbării mixului energetic. Ruby a solicitat autorităților să investească în modernizarea rețelelor electrice pentru a gestiona mai bine capacitățile crescute de energie regenerabilă, inclusiv prin adăugarea de capacități de stocare pentru a absorbi excesul de energie ieftină și a preveni risipa acesteia.

Sursa Foto:financialintelligence.ro