...
-+=
Știri

Smart City

Lifestyle

#greenTALKS

Soluții

CSR

Articole salvate

Stiri

Smart City

Lifestyle

#GREENTALKS

Solutii

CSR

Salveaza Articolul

3 minute de citit

Tribunalul București respinge cererea Greenpeace de suspendare a lucrărilor pentru exploatarea gazelor din Marea Neagră, anunță Burduja

Scris de: ClaudiuPopa | 30 ianuarie 2025, 18:11

sursa foto: colaj foto Greenpeace, Facebook Sebastian Burduja

Tribunalul București a respins recent cererea Greenpeace de suspendare a lucrărilor pentru exploatarea gazelor din Marea Neagră, anunță ministrul Energiei, Sebastian Burduja, care vorbește de o ”victorie pentru independenţa energetică a României”.

Tribunalul București respinge cererea Greenpeace de suspendare a lucrărilor pentru exploatarea gazelor din Marea Neagră, anunță Burduja

Greenpeace România anunţa, în septembrie 2024, că a cerut Tribunalului Bucureşti suspendarea Acordului de Mediu pentru proiectul Neptun Deep, care ”ridică preocupări serioase legate de protecţia mediului, schimbările climatice şi respectarea legislaţiei”.

sursa foto: greenpeace.com/romania

Organizaţia Greenpeace România acuza Agenţia de Protecţie a Mediului Constanţa că a emis documentul fără să respecte complet procedurile.

”Victorie pentru independenţa energetică a României! Astăzi, justiţia a dat dreptate României, respingând cererea Greenpeace de suspendare a lucrărilor pentru exploatarea gazelor din Marea Neagră. Această decizie confirmă ceea ce am spus de la bun început: avem dreptul şi datoria de a valorifica resursele noastre naturale pentru securitatea energetică a ţării”, a scris, joi, pe Facebook, Sebastian Burduja.

Oficialul acuza că ”Greenpeace a încercat să blocheze prin instanţă Acordul de Mediu pentru Neptun Deep, un proiect strategic care va dubla producţia de gaz românesc, va crea locuri de muncă şi va aduce peste 20 de miliarde de euro la buget”.

Greenpeace, obligată să plătească 450.000 de lei cheltuieli de judecată

”Mai mult, Greenpeace e bună de plată: 450.000 de lei (150.000 lei pentru fiecare parte în proces). Cine greşeşte plăteşte! Astăzi, România a câştigat”, a mai transmis ministrul.

Burduja a mai explicat ”de ce este acest proiect vital”:

  • Gazele din Marea Neagră vor asigura un preţ mai stabil şi mai mic pentru români.
  • Vom deveni un furnizor regional de energie. Alţii vor depinde de noi, nu noi de alţii.
  • Asigurăm tranziţia energetică echilibrată, fără să sacrificăm competitivitatea ţării şi standardul de trai al românilor.
  • România îşi foloseşte propriile resurse şi câştigă în faţa unei organizaţii de mediu care încearcă să blocheze sistematic proiectele energetice ale ţării.

„Felicitări, Aristotel Jude și Răzvan Popescu, tuturor colegilor de la Romgaz, partenerilor de la OMV Petrom și tuturor celor care luptă pentru România! Asta e diferența între cei care doar vorbesc despre independență energetică, dar cer Europei să revină la dependența de gazul rusesc, și cei care chiar fac lucruri pentru România puternică și capabilă să-și decidă singură viitorul energetic! Înainte, împreună”, a continuat Sebastian Burduja.