Solutii

Tribunalul oprește uciderea unui urs în Italia, activiștii propun transferul în România

2
min
23/7/2024

Tribunalul Administrativ din Trento a suspendat ordinul de împușcare a ursului, oferind o șansă la viață prin relocare.

Un tribunal italian a oprit uciderea unui urs responsabil pentru atacarea unui turist, după ce activiștii pentru drepturile animalelor au sugerat că ursul ar putea fi transferat în România. Activistii au reușit să obțină această decizie în instanță, blocând un ordin emis de președintele provinciei Trento, relatează agenția de presă EFE, citată de Agerpres.

„Rămâne în pronunțare adoptarea măsurilor cele mai adecvate pentru asigurarea eventualei captivități a exemplarului identificat drept Kj1”, a decis Tribunalul Administrativ Regional din Trento. Tribunalul a acceptat cererile înaintate de mai multe grupuri de apărare a animalelor, evitând astfel aplicarea ordinului de ucidere a ursului.

Președintele regional al provinciei Trento, Maurizio Fugatti, emisese acest ordin duminică, susținând că ursul „Kj1” este responsabil pentru atacul asupra turistului. Ordinul de împușcare a fost emis după zece zile de polemici.

Transferul ursului în România ca soluție

Organizațiile de protecție a animalelor au propus transferul ursului în România ca alternativă la uciderea acestuia. Avocata grupului „Onlus” pentru protecția animalelor, Francesca Patanella, a declarat că România este pregătită să primească ursul și a considerat ordinul de împușcare „inutil”, având în vedere alternativa transferului. Ea a subliniat că uciderea nenecesară a unui animal ar putea fi considerată un delict.

Entitatea Națională pentru Protecția Animalelor (ENPA) din Italia a exprimat temeri că ursul „Kj1” ar putea fi ucis de braconieri, așa cum s-a întâmplat anterior cu alți doi urși pentru care Maurizio Fugatti a emis ordine de împușcare.

Contextul atacului

Atacul ursului a avut loc pe 16 iulie, victima fiind un turist care se plimba singur printr-o pădure. Turistul a suferit răni la mâini și picioare. Președintele regional a emis un prim ordin de împușcare a ursului, dar justiția a suspendat preventiv acest ordin, argumentând că nu exista „o evaluare definitivă a trasabilității reale a atacului ursului”.

Precedente controversate

Nu este primul caz de acest fel care provoacă polemici în Italia. În septembrie anul trecut, uciderea unei ursoaice brune, aflate în pericol de extincție, a generat un val de proteste și inclusiv amenințări la adresa bărbatului care a împușcat animalul, necesitând protecția poliției.

Decizia de a salva viața ursului „Kj1” subliniază importanța găsirii unor soluții alternative care să protejeze atât oamenii, cât și fauna sălbatică, promovând coexistența pașnică.