ONG-ul ecologist Transport & Environment (T&E) a cerut miercuri trupei britanice de rock pop Coldplay să renunţe la sponsorizarea „presupus sustenabilă” de către rafinăria petrolieră Neste, asociată cu mai multe cazuri „documentate de defrişare şi cu combustibili dubioşi”, relatează EFE.
T&E a cerut Coldplay să renunţe la asocierea sa cu această companie şi să aleagă, pentru viitoarele sale turnee, combustibili cu adevărat sustenabili proveniţi din surse regenerabile, potrivit unui comunicat al acestei platforme de mediu.
Criticile adresate trupei conduse de Chris Martin, cunoscută pentru succese ca „Fix You” sau „Yellow” şi pentru susţinerea unor iniţiative promovate de Amnesty International sau Oxfam, au la bază anunţul făcut de Coldplay privind realizarea unui turneu „sustenabil” pentru promovarea noului album „Music of the Spheres”, prin care intenţionează să reducă cu 50 % emisiile de CO2 faţă de precedentul turneu.
Citește și: Schimbările climatice văzute de micii fermieri din România – de la percepție, la strategii de adaptare
„Coldplay s-a asociat cu Neste, o importantă rafinărie de petrol din Finlanda, pentru a reduce la ‘jumătate” emisiile de CO2 ale următorului său turneu mondial ‘Music Of The Spheres’. Ceea ce nu se menţionează în comunicat este de unde provin mai exact aceşti combustibili „sustenabili”, se arată în mesajul difuzat de Transport & Environment.
ONG-ul, cu sediul la Bruxelles, precizează că această rafinărie „are un trecut de scandaluri, inclusiv furnizarea de combustibili pentru industria producătoare de ulei de palmier asociată defrişărilor”.
Citește și: Bugetul Rabla Plus pentru persoane juridice s-a epuizat aproape imediat după pornirea programului
Platforma pune sub semnul îndoielii că realizarea combustibililor săi s-ar baza pe prelucrarea uleiului de gătit, având în vedere că jumătate din producţia destinată Uniunii Europene este importată din China, Indonezia şi Malaysia, sugerând totodată că această companie foloseşte ca „materie primă” grăsimi animale obţinute din exploatarea intensivă a fermelor.
Sursa foto: Wikimedia Commons