...
-+=
Știri

Smart City

Lifestyle

#greenTALKS

Soluții

CSR

Articole salvate

Stiri

Smart City

Lifestyle

#GREENTALKS

Solutii

CSR

Salveaza Articolul

2 minute de citit

UE cere statelor membre să diminueze rapid utilizarea resurselor de apă până în 2030: Viitorul nostru depinde de modul în care ne gestionăm apa astăzi

Scris de: ClaudiuPopa | 6 iunie 2025, 14:12

Apă, resurse de apă
sursa foto: colaj foto

Comisia Europeană a cerut recent statelor europene să diminueze utilizarea resurselor de apă până în 2030 din cauza stresului hidric cauzat de încălzirea globală, transmite AFP.

UE cere statelor membre să diminueze rapid utilizarea resurselor de apă până în 2030

„Deja astăzi, 30% din terenurile europene se confruntă cu deficit de apă în fiecare an (…). Viitorul nostru depinde de modul în care ne gestionăm apa astăzi”, a subliniat comisarul european pentru mediu, Jessika Roswall.

Uniunea Europeană a prezentat o strategie de consolidare a securităţii apei. În ceea ce priveşte cifrele, Comisia citează obiectivul Franţei de a reduce prelevările de apă cu 10% până în 2030, atât din pânzele freatice, cât şi din apele de suprafaţă.

Procentajul de 10% reprezintă „minimum posibil”, a asigurat comisarul Roswall. Potrivit statelor membre, aceasta ar putea implica reducerea prelevărilor sau ameliorarea infrastructurilor pentru a evita scurgerile, a indicat ea.

Problema canalizărilor defecte în UE

Bruxelles-ul insistă asupra problemei canalizărilor defecte în UE. Situaţia variază foarte mult potrivit statelor membre, care pot pierde între 8% şi 57% din resursă, potrivit Comisiei Europene.

Executivul promite un plan de acţiune de digitalizare în sectorul apei pentru a detecta mai bine aceste scurgeri, de exemplu cu contoare inteligente.

În cooperare cu Comisia, Banca Europeană de Investiţii va lansa, de asemenea, un nou program privind apa şi gestionarea durabilă a acesteia, cu un buget de 15 miliarde de euro pentru perioada 2025-2027.

În ceea ce priveşte combaterea poluării, executivul european propune o iniţiativă public-privată pentru 2027 care vizează o mai bună detectare şi eliminare a PFAS, aceşti „poluanţi eterni” sintetici aproape indestructibili care contaminează apa.