România și alte țări mai sărace din Centrul și Estul Europei vor fi ajutate să treacă la energie nepoluantă, după îndelungi discuții legate de temerea acestora că vor fi obligate să suporte singure costurile ridicării ținței de reducere a emisiilor de carbon de la 40% la 55%.
Rezoluția finală a Consiliului European le-a dat asigurări statelor estice că vor avea susținere financiară și de reglementare. Documentul dă totodată și asigurări că aceste state pot folosi energie nucleară și gazele naturale pentru a înlocui consumul de energie poluantă.
Liderii UE au convenit ca reducerea emisiilor de carbon să se facă în același timp în toate țările Uniunii și nu la nivel național – aceasta fiind o altă temere a țărilor mai sărace. E posibil ca în viitor acest lucru să genereze conflicte despre cât de repede își îndeplinește fiecare stat datoria de a reduce cota sa de poluare.
Acordul de la Bruxelles trebuie validat și de Parlamentul European, care a cerut o reducere de 60%.
„România s-a asigurat ca interesele sale să fie acoperite, inclusiv prin menţinerea deciziei asupra mixului energetic naţional şi utilizarea gazului în procesul de tranziţie„, precizează Preşedintele Klaus Iohannis.