...
-+=
Știri

Smart City

Lifestyle

#greenTALKS

Soluții

CSR

Articole salvate

Stiri

Smart City

Lifestyle

#GREENTALKS

Solutii

CSR

Salveaza Articolul

3 minute de citit

UE propune reducerea unor norme ecologice privind subvențiile agricole

Scris de: ClaudiuPopa | 15 mai 2025, 16:18

ferma-didactica-certificata-ecologic-in-romania
sursa foto: arhiva

Comisia Europeană a propus miercuri relaxarea condițiilor de mediu legate de programul UE de subvenții agricole, ca parte a planurilor de reducere a reglementărilor și a birocrației pentru fermieri, transmite Reuters.

Agricultorii din întreaga Europă și-au exercitat influența politică anul trecut, în timpul lunilor de proteste împotriva unor probleme precum reglementările stricte ale UE și importurile ieftine. Ca răspuns, UE a diluat unele condiții ecologice legate de subvențiile agricole.

UE propune reducerea unor norme ecologice privind subvențiile agricole

Comisia a anunțat miercuri planuri de a merge mai departe, în propuneri care, potrivit acesteia, ar putea economisi fermierilor până la 1,58 miliarde de euro pe an și ar limita controalele la fața locului în ferme la o dată pe an, scrie Reuters.

Politica agricolă comună (PAC) a UE privind subvențiile agricole are o valoare de aproximativ 387 de miliarde de euro, aproximativ o treime din bugetul total al blocului pentru perioada 2021-2027.

Micii fermieri ar fi scutiți de cerințele de bază care leagă subvențiile de eforturile de protecție a mediului, iar UE ar dubla, la 2.500 de euro, limita plăților forfetare anuale pe care le pot primi.

„Comisia este de partea fermierilor și facem tot posibilul pentru a reduce birocrația, astfel încât aceștia să se poată concentra pe ceea ce fac cel mai bine: producerea de alimente pentru noi toți, protejând în același timp resursele noastre naturale”, a declarat comisarul european pentru agricultură, Christophe Hansen.

Alte modificări ar permite fermelor să elimine 10 %, în loc de 5 %, din pășunile permanente, pe care UE a încurajat fermierii să le păstreze pentru a stoca CO2 în sol. Fermierii vor putea, de asemenea, să primească mai multe subvenții pentru obligațiile existente de conservare a turbăriilor și a zonelor umede.

Activiștii sunt supărați

Activisti au declarat că modificările vor face fermierii mai vulnerabili la schimbările climatice, deoarece ecosistemele care stochează apa, cum ar fi zonele umede, ajută la gestionarea inundațiilor și a secetelor.

„În loc să ajute fermierii să protejeze aceste ecosisteme vitale, Comisia le oferă un cec în alb pentru a le distruge”, a declarat Marilda Dhaskali, responsabilă de politici la grupul de campanie Birdlife.

Propunerea ar permite, de asemenea, țărilor să aloce mai rapid fonduri suplimentare în cazul dezastrelor naturale, care se agravează din cauza schimbărilor climatice.

Acestea fac parte dintr-o serie de propuneri „omnibus de simplificare” ale UE, menite să reducă politicile și birocrația pentru întreprinderile care se luptă să concureze cu China și SUA, unde președintele Donald Trump reduce agresiv reglementările.

Țările UE și legislatorii trebuie acum să negocieze și să aprobe propunerile.