Comisia Europeană va prezenta săptămâna viitoare măsuri menite să stimuleze cererea de vehicule electrice în Uniunea Europeană și are în vedere cerințe privind conținutul local pentru producția de baterii auto, potrivit unui proiect al propunerilor, transmite Reuters.
Executivul UE își va publica planul de acțiune în domeniul automobilelor pe 5 martie pentru a se asigura că producătorii de automobile din UE își pot electrifica flotele și pot concura cu rivalii chinezi și americani mai avansați.
UE va propune măsuri de stimulare a cererii de vehicule electrice, care să necesite mai multe baterii locale
Proiectul, consultat vineri de Reuters, va face propuneri către cele 27 de state membre ale UE cu privire la măsurile pe care le pot lua pentru a accelera adoptarea vehiculelor electrice în flotele de mașini ale companiilor, care reprezintă aproximativ 60% din piața de mașini noi a blocului comunitar.
De asemenea, Comisia va colabora cu țările UE pentru a evalua cel mai bun mod de a stimula achizițiile de vehicule electrice și opțiunile de finanțare pentru acestea și propune ca vehiculele grele cu emisii zero să fie scutite de taxe rutiere.
Vânzările de vehicule electrice noi au scăzut cu 5,9 % în 2024, potrivit ACEA, asociația producătorilor de automobile din UE, care afirmă că infrastructura limitată de încărcare a fost parțial de vină. Au contribuit, de asemenea, încetarea bruscă a subvențiilor de către Germania și lipsa de vehicule electrice ieftine de până acum.
Proiectul de document al Comisiei recunoaște că industria europeană a automobilelor riscă să piardă cotă de piață în tehnologia vehiculelor electrice și se confruntă cu costuri semnificativ mai mari în raport cu concurenții în ceea ce privește componentele vehiculelor electrice, în special bateriile, care reprezintă 30-40% din valoarea unei mașini obișnuite.
Proiectul prevede că vor exista cerințe din ce în ce mai stricte privind conținutul european al celulelor și componentelor bateriilor vândute în vehiculele electrice în Uniunea Europeană.
Executivul UE va analiza, de asemenea, posibilitatea de a sprijini întreprinderile care produc baterii în UE. Acest sprijin ar putea fi disponibil și pentru întreprinderile străine, cu condiția ca acestea să fie în parteneriat cu întreprinderi din UE pentru a permite schimbul de expertiză și tehnologie.
Comisia intenționează să propună condiții pentru investițiile străine în sectorul automobilelor. De asemenea, Comisia va analiza posibilitatea acordării de sprijin financiar pentru instalațiile de reciclare a bateriilor.
Scutire de la amenzi pentru constructorii auto din UE
Constructorii de automobile din UE, afectați de închiderea fabricilor și care se pregătesc acum de tarifele americane, au solicitat Comisiei să acorde o scutire de la amenzile care, în opinia lor, ar putea ajunge la 15 miliarde de euro (15,6 miliarde de dolari) în cazul în care flotele lor nu respectă limitele emisiilor de CO2 în 2025. Proiectul de document nu precizează ce ar putea oferi Comisia sub formă de ajutor financiar.
Grupul italian de lobby pentru industria auto ANFIA a solicitat vineri măsuri mai îndrăznețe, inclusiv anularea amenzilor planificate pentru producătorii europeni.
Julia Poliscanova, director senior pentru vehicule și e-mobilitate la grupul de campanie și cercetare T&E, a declarat că acesta a fost „elefantul din cameră”, iar obiectivele au fost principala măsură pentru a ajuta Europa să ajungă din urmă China, determinând producătorii să se electrifice.
„În loc să creeze incertitudine, planul ar trebui să rămână la măsurile promițătoare privind electrificarea flotelor corporative și localizarea producției de baterii”, a spus ea.