Stiri

Un crocodil de Nil, descoperit într-o baltă dintr-un cartier din Bulgaria

2
min
8/8/2024

Un crocodil de 1,6 metri găsit într-o baltă dintr-o suburbie a Sofiei, capitala Bulgariei, s-a adaptat cu succes la condițiile de mediu din țara vecină.

Reptila,botezată „Crocky”, trăiește într-o baltă noroioasă pe un teren mlăștinos din apropierea blocurilor de locuințe, informează Politico, conform Digi 24.

Autoritățile intenționează să-l mute, însă locuitorii din zonă, obișnuiți cu prezența sa, se opun. Proprietarul susține că animalul este blând și nu prezintă un pericol.

Crocky a fost descoperit întâmplător în timpul unei inspecții pentru tăiere ilegală de copaci. Încercările de capturare a reptilei, efectuate marți, s-au transformat într-o farsă. Primarul regional, Lilia Donkova, a declarat pentru radiodifuzorul bulgar NOVA că a cerut intervenția autorităților de mediu și veterinare încă de luna trecută, fără rezultat: „Pur și simplu nu mai am cuvinte. În această țară, pare că nu există instituții ale statului”.

Dificultăți legale

Confiscarea crocodilului a fost complicată de probleme legale. Un bărbat care se declară proprietarul lui Crocky susține că are toate documentele necesare și că reptila a fost folosită în spectacole de circ. Acesta a asigurat autoritățile că animalul nu este agresiv. În ciuda presiunilor experților în faună, care au subliniat necesitatea mutării crocodilului într-un mediu mai potrivit pentru a-și regla temperatura corpului, autoritățile nu au fost pregătite să acționeze. Reprezentanți ai Grădinii Zoologice din Sofia și ai Inspectoratului Regional pentru Mediu și Apă (RIEW)au ajuns la fața locului pentru a recupera reptila.

Presupusul proprietar a refuzat să cedeze crocodilul fără un raport și o justificare clară pentru confiscare, ceea ce a generat tensiuni. Mulți localnici s-au adunat în zonă, determinând o prezență sporită a poliției. RIEW-Sofia a confirmat că reptila este un crocodil de Nil(Crocodylus niloticus), înregistrat și cu documente legale. Totuși, în urma unei inspecții, s-a constatat că condițiile în care trăia erau inadecvate.