Stiri

Un cunoscut producător de energie își extinde capacitățile de energie regenerabilă

2
min
21/5/2024

Compania Engie România a cumpărat un parc eolian de 80 de MW la Constanța

ENGIE Romania a finalizat achiziția unui parc eolian de 80 MW situat în Chirnogeni, județul Constanța, de la Grupul EnerCap Capital Partners și EP Global Energy. Acest parc eolian beneficiază de condiții favorabile de vânt și se estimează că va produce aproximativ 180 GWh pe an, suficient pentru a alimenta 90.000 de gospodării timp de un an, conform capital.ro. Achiziția acestui parc eolian operațional marchează un moment important pentru ENGIE Romania, crescând capacitatea totală instalată de producție de energie eoliană și solară în România la 202 MW. Prin această achiziție, compania aproape își dublează capacitatea existentă de producție de energie eoliană și își consolidează poziția în segmentul de producție de energie verde.

Dezvoltarea în direcția energiei verzi

"Prin achiziționarea parcului eolian din Chirnogeni, ENGIE face un pas important în dezvoltarea companiei în domeniul energiei regenerabile, consolidându-și poziția pe piața din România, una cu un potențial semnificativ în ceea ce privește energiile regenerabile. Această investiție strategică reprezintă încă un pas important pentru a atinge obiectivul de a avea o capacitate de producție de energie regenerabilă instalată de 1.000 MW până în 2030", a declarat Cristian Buzan, Director General Adjunct ENGIE Romania.

Are două parcuri eoliene

Grupul ENGIE Romania deține și operează 2 parcuri eoliene cu o capacitate totală de 98 MW în județele Brăila și Galați, precum și 4 parcuri fotovoltaice cu o capacitate totală de 24 MW în județele Arad, Buzău, Harghita și Teleorman. În plus, în 2023, compania a decis să investească și să demareze construcția a două centrale solare de tip greenfield. Una dintre acestea, cu o capacitate de 37.2 MWp, este localizată în comuna Ariceștii Rahtivani, județul Prahova. Cealaltă, cu o capacitate de 9.3 MWp, se află în Gemenele, județul Brăila, pe terenul unde ENGIE operează deja un parc eolian. Odată finalizat, acest proiect va fi prima centrală hibridă din surse regenerabile din România.

Grupul de companii ENGIE Romania activează în distribuție și furnizare de gaze naturale, producție din surse regenerabile și furnizare de energie electrică, soluții verzi și servicii tehnice pentru instalații de gaze naturale și centrale termice. ENGIE Romania și filialele sale deservesc aproape 2.250.000 de clienți, operează o rețea de distribuție de 23.255 km, dețin o capacitate de producție din surse verzi de 202 MW și au peste 4.300 de angajați. Grupul a realizat investiții de 6.760 milioane de lei din 2005 până la 31 decembrie 2023.

SURSA FOTO: Engie Romania