Stiri

Un nou studiu international arată că virusul care a provocat pandemia de COVID-19 a provenit din piața Wuhan și nu dintr-un laborator

3
min
24/9/2024

Oamenii de știință susțin că au identificat sursa reală a pandemiei de COVID-19, respingând astfel teoria conform căreia virusul SARS-CoV-2 ar fi fost scăpat accidental dintr-un laborator.

Un studiu internațional amplu publicat recent arată că pandemia și-a avut originea într-o piață din Wuhan, China, și nu ca rezultat al unui experiment științific. Cercetătorii au analizat mostre genetice prelevate de la animale vândute în piața din Wuhan în 2019 și au descoperit urme ale virusului în unele specii, conform unui raport publicat de New Scientist și prezentat de Digi 24.

O cercetare detaliată a probelor genetice colectate din piața de fructe de mare Huanan a identificat câteva specii de animale sălbatice care ar fi putut fi sursa inițială a virusului. Deși este bine cunoscut că liliecii au fost gazdele inițiale ale virusului SARS-CoV-2, se consideră că o altă specie sălbatică ar fi putut acționa ca gazdă intermediară, aducând virusul în piață, unde acesta s-a transmis la oameni. În piața respectivă, se vindeau animale vii alături de fructe de mare, ceea ce a facilitat izbucnirea unei epidemii.

Au analizat sute de mostre

Anterior, fusese sugerată ipoteza că virusul ar fi scăpat dintr-un laborator, mai exact de la Institutul de Virusologie din Wuhan, unde se studiau coronavirusuri de lilieci. Cu toate acestea, un nou studiu efectuat de o echipă internațională de cercetători a concluzionat că este mult mai probabil ca virusul să fi provenit de la animalele sălbatice din piață decât dintr-un laborator.

Echipa a reanalizat 800 de mostre colectate de la piața Huanan, inițiate de Centrul Chinez pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, începând cu 1 ianuarie 2020. De asemenea, au fost studiate genomurile virale din primele cazuri de COVID-19.

Probe colectate de pe suprafețe

Ed Holmes, cercetător de la Universitatea din Sydney, a explicat că investigatorii chinezi au colectat probe de pe diverse suprafețe, din congelatoare, canalizări și cuști pentru a detecta prezența virusului.

„Am analizat aceste date pentru a determina ce specii erau prezente și unde au fost găsite în piață, în special în legătură cu locul încare a fost găsit SARS-CoV-2”, spune Holmes. Origine zoonotică naturală a virusului Contrar unor declarații făcute de anchetatorii chinezi, echipa a găsit dovezi privind o varietate de animale sălbatice vândute în piață care ar fi putut fi o gazdă intermediară pentru virus. „Toate datele științifice indică o singură direcție - originea zoonotică naturală a SARS-CoV-2 în piața Huanan din Wuhan”, spune Holmes.

Măsurile care ar fi evitat răspândirea

Analizele genetice ale virusului din primele cazuri de COVID-19 arată că foarte puține persoane, dacă au existat, au fost infectate înainte de izbucnirea epidemiei din piață. Totuși, echipa nu poate exclude complet ipoteza că o persoană infectată ar fi adus virusul în piață și ar fi contribuit la răspândirea sa.

Zach Hensel, membru al echipei de la Universitatea NOVA din Lisabona, Portugalia, a subliniat că folosirea unor măsuri simple de protecție, care erau deja recomandate înainte de pandemia de COVID-19, ar fi putut preveni răspândirea virusului și, în consecință, întreaga pandemie.

Foto- Profimedia Images