Stiri

Un oraș unde marea cântă. Melodiile sale terapeutice atrag turiști din toate colțurile lumii

2
min
19/8/2024

În Europa există un oraș unic, care atrage mii de turiști anual. Nu este Roma sau Paris, dar fascinează printr-un fenomen special: când ajungi pe malul mării, ai parte de un concert inedit, oferit chiar de apă.

Zadar, un oraș pitoresc din Croația, este destinația unde oameni din întreaga lume vin pentru a experimenta un spectacol natural impresionant. Aici, o orgă specială, alimentată de valuri și vânt, transformă mișcarea mării în muzică, încântând pe toți cei care o aud, conform Fanatik.

Melodiile produse de această orgă au un efect terapeutic remarcabil, motiv pentru care mulți călători vin special pentru a trăi aceste momente unice. Orga, care se întinde pe 80 de metri, funcționează pe baza unui principiu simplu dar ingenios. Aerul împins de valurile mării este direcționat prin 35 de țevi instalate sub treptele falezei, creând sunete inconfundabile și armonioase, care nu se repetă niciodată. Zilnic, localnicii și turiștii se plimbă pe faleza din Zadar pentru a se bucura de aceste acorduri melodice.

Melodiile îndeamnă la meditație

„L-am auzit mai devreme și am venit să descoperim acest sunet. Este surprinzător, dar plăcut”, a spus un turist încântat. „Îmi place acest tip de sunet ciudat, e ca o melodie de meditație. Sunt bucuros că am venit, dar cred că ne vom întoarce când va fi mai liniștit,ca să ne putem bucura mai mult de el,” a adăugat altul, conform Digi24.ro.

Ideea orgii a fost concepută în urmă cu 20 de ani de un arhitect local. Construcția acestei orgi uriașe, finalizată în 2005,a implicat o colaborare între ingineri, constructori și profesori de muzică, rezultând un instrument unic în lume. De la inaugurarea sa, numărul vizitatorilor în Zadar a crescut semnificativ, iar datele arată că mulți dintre aceștia provin din Spania.

„Am observat o creștere semnificativă a vizitatorilor în Zadar. Din discuțiile cu turiștii, mai ales cei din Spania, am aflat că mulți vin în principal, și uneori exclusiv, pentru a vedea orga. Aceasta necesită întreținere continuă din cauza efectelor mării, sării și condițiilor meteorologice, fiind curățată și întreținută regulat,” a explicat Iva Bencun, un oficial local.

Sursa Foto: Fanatik