Shikun and Binui Energy, companie israeliană, investește într-un parc fotovoltaic la Satu Mare, care urmează să devină operațional în primul trimestru al anului 2025.
Acesta va furniza energie electrică gospodăriilor și comunităților din România.
Economica.net, preluată de bugetul.ro notează că transformatorul parcului fotovoltaic, cu o capacitate de 70 MW, a fost alimentat cu succes. Proiectul, care se desfășoară pe o suprafață de 85 de hectare, marchează prima investiție a Shikun and Binui Energy în sectorul energetic din România. În prezent, compania gestionează un portofoliu de 1.500 MW din proiecte fotovoltaice și eoliene.
„Suntem bucuroși să anunțăm că transformatorul de la proiectul nostru solar Satu Mare din România a fost energizat cu succes! Această instalație fotovoltaică de 71 MW, situată în regiunea de nord-vest a țării, reprezintă un mare pas înainte în angajamentul Shikun & Binui Energy de a promova soluții energetice curate și durabile în România. Conectarea la rețea este finalizată și punerea sub tensiune a întregului proiect în curs de desfășurare. Suntem cu un pas mai aproape de deblocarea întregului potențial al acestui proiect. (…) Întinzându-se pe 85 de hectare, proiectul Satu Mare este pe cale să înceapă să livreze energie electrică curată și fiabilă gospodăriilor și comunităților din România din primul trimestru al anului 2025. Fiind primul nostru proiect operațional din România, acesta reprezintă o etapă cheie în călătoria noastră, marcând începutul unei viziuni îndrăznețe și ambițioase pentru viitorul energetic al țării”, a transmis compania.
Proiectul privind construirea unui parc fotovoltaic a beneficiat de un contract „la cheie” semnat cu CJR Renewables pentru proiectare, construcție și livrare, și de un credit de 40,5 milioane de euro acordat de Raiffeisen Bank. Valoarea totală a investiției se ridică la aproximativ 60 de milioane de euro.
Shikun and Binui Energy este specializată în dezvoltarea și operarea de proiecte energetice regenerabile și centrale pe bază de gaze naturale, având o capacitate totală de 5,4 GW în mai multe țări, inclusiv Israel, Italia, Statele Unite și România.