Stiri

Un strat de diamante de 15 kilometri ar putea exista în subsolul planetei Mercur, conform unui nou studiu

2
min
26/7/2024

Descoperirea ar putea explica câmpul magnetic bizar al planetei și oferă indicii despre compoziția internă a acesteia

Mercur ar putea ascunde un strat gros de diamante la câteva sute de kilometri adâncime, conform unui studiu publicat recent în jurnalul Nature Communications. Această teorie ar putea oferi noi perspective asupra compoziției interne a planetei și asupra câmpului său magnetic neobișnuit, informează Live Science.

Mercur este cunoscută pentru misterele sale, inclusiv pentru un câmp magnetic surprinzător de puternic pentru o planetă atât de mică și aparent inactivă geologic. De asemenea, are regiuni neobișnuit de întunecate la suprafață, identificate în cadrul misiunii NASA Messenger drept grafit, o formă de carbon.

Conform Digi Word, cercetătorul Yanhao Lin de la Centre for High Pressure Science and Technology Advanced Research din Beijing a fost atras de aceste regiuni acoperite de grafit și de conținutul ridicat de carbon al planetei. "Ceva foarte special s-a produs probabil la interiorul său", a declarat Lin.

Oamenii de știință cred că Mercur s-a format prin răcirea unui ocean de magmă, bogat în carbon și silicați. În timp ce metalele au format nucleul planetei, magma rămasă s-a cristalizat în mantaua și crusta acesteia.

Un studiu din 2019 a sugerat că mantaua lui Mercur ar putea fi mai adâncă decât se credea anterior, creând condiții de presiune și temperatură suficiente pentru formarea diamantelor din carbon.

Pentru a testa această ipoteză, cercetătorii au recreat condițiile chimice și fizice din adâncurile lui Mercur folosind o "supă" chimică de fier, silicat și carbon, similară cu compoziția unor meteoriți. Amestecul a fost supus unei presiuni de 7 gigapascali și unei temperaturi de 1.970 de grade Celsius. Experimentele și simulările pe calculator au arătat că aceste condiții favorizează formarea de diamante.

Cercetările indică faptul că diamantele s-ar fi format în timpul solidificării nucleului intern al planetei și ar fi migrat spre zona de frontieră dintre nucleu și manta, formând un strat cu o grosime de aproximativ 15 kilometri.

Acest strat de diamante, situat la aproximativ 485 de kilometri adâncime, nu poate fi extras cu tehnologiile actuale, dar ar putea juca un rol crucial în generarea câmpului magnetic al planetei. Diamantele ar putea facilita transferul de căldură între nucleu și manta, generând curenți în fierul lichid care să producă câmpul magnetic.

Studiul sugerează că procese similare ar putea avea loc și pe alte planete bogate în carbon, lăsând semnături geologice comparabile.

Mai multe informații vor fi obținute de la misiunea BepiColombo, o colaborare între Agenția Spațială Europeană (ESA) și Agenția Spațială Japoneză (JAXA). Lansată în 2018, sonda BepiColombo este programată să ajungă pe orbita lui Mercur în 2025.

Foto shutterstock