Life Style

Unele orașe din Galicia sunt literalmente „mâncate” de muște

3
min
4/6/2024

Practicile agricole proaste, în special aruncarea necontrolată a deșeurilor organice pe câmpuri și schimbările climatice sunt în spatele creșterii acestor insecte enervante

Peste 20 de localități din Galiția sunt invadate de muște comune (Musca domestica), afectând viața oamenilor. Deși nu e o ciumă, problema e gravă: muștele provoacă disconfort, boli, pagube economice și teamă, scrie El Confidencial.

De ce se întâmplă?

Agricultură neadecvată: Prea mult îngrășământ pe câmpuri crește numărul muștelor.
Schimbări climatice: Încălzirea globală le afectează ciclul de viață.


Ce consecințe are?

Disconfort: Muștele bâzâie constant și se așează pe oameni și mâncare.
Boli: Pot transmite boli ca salmoneloza și disenteria.
Probleme economice: Afacerile închid din cauza muștelor.
Stres și teamă: Oamenii stau în casă cu ferestrele închise de frică.

Gunoi de grajd, gunoi de grajd și muște

Utilizarea necontrolată a gunoiului de grajd, precum gunoiul de grajd de pui, gunoiul de grajd de la vaci și gunoiul de porc, nu numai că reprezintă un pericol pentru acviferele, care ajung să fie contaminate cu nitrați, ci este și cea mai bună atracție pentru aceste insecte, care își depun ouăle în orice material biologic în descompunere.

Dacă adăugăm la aceasta că schimbările climatice provoacă o creștere a temperaturilor pe tot parcursul anului, avem scenariul perfect pentru ca muștele să-și prelungească ciclul de viață și, în consecință, să-și multiplice ouatul, ducând la explozii autentice de populație. În acest fel, încălzirea globală ar favoriza muștele direct, dar și indirect. Și, potrivit experților, criza climatică ar fi printre principalele cauze care provoacă prăbușirea păsărilor insectivore , dintre care unele, precum muștele (numele lor spune totul) își bazează dieta pe capturarea insectelor înaripate. Mai multă căldură, mai multă umiditate și mai mult gunoi de grajd: acesta ar fi cocktail-ul cauzelor pentru care unele orașe din Galicia sunt literalmente „mâncate” de muște, deși este probabil să fie mai puține decât cele spuse .

În orice caz, și deși experții sunt de acord că nu se poate vorbi de ciumă, adevărul este că concentrările de muște încep să provoace prejudicii psihologice și să reducă calitatea vieții locuitorilor din municipiile afectate. Și, de asemenea, economice , cu afaceri care au fost nevoite să-și închidă porțile și hoteluri și case rurale care, având în vedere gravitatea a ceea ce se întâmplă și dacă situația se înrăutățește , se tem că rezervările vor fi anulate pentru vară.

În ceea ce privește posibila amenințare la adresa sănătății, având în vedere vocile de alarmă care se răspândesc în aceste zile, Roger Eritja face apel la calm pentru că musca comună „ nu este un vector fiziologic sau metabolic al bolilor, ci este unul mecanic”. după cum a raportat Organizația Mondială a Sănătății (OMS), bolile transmise prin vectori reprezintă mai mult de 17% din toate bolile infecțioase , dar în acest caz vorbim despre boli care se transmit prin mușcături de țânțari, care în acest caz acționează ca vectori. Vectorii sunt organisme vii care pot muta agenții patogeni infecțioși între oameni sau de la animale la oameni. În cele mai multe cazuri, acestea sunt insecte suge de sânge , cum ar fi țânțarii, care ingerează agenții patogeni împreună cu sângele unui purtător infectat (persoană sau animal) și îi transmit ulterior unui nou purtător.